Премијер Новалић: Влада ФБиХ препознала је СФФ као један од најбољих брендова БиХ

 • 18.08.2022.
 • Премијер Новалић: Влада ФБиХ препознала је СФФ као један од најбољих брендова БиХ

  Премијер Федерације Босне и Херцеговине Фадил Новалић и федерална министрица културе и спорта Зора Дујмовић вечерас су уиме Владе Федерације БиХ у "Сврзиној кући" у Сарајеву уприличили пријем поводом 28. Сарајево Филм Фестивала.

   

  Пријему су присуствовале бројне званице, представници јавног, културног и политичког миљеа, учесници, представници и гости Сарајево Филм Фестивала, дипломате, као и представници институција Федерације Босне и Херцеговине.

   

  Како је рекао премијер Новалић, Влада Федерације Босне и Херцеговине препознала је Сарајево Филм Фестивал као један од најбољих брендова БиХ.

   

  - СФФ је везан за цијелу БиХ, не само за Сарајево и Федерацију, а Влада овом догађају даје пуни допринос који ће се наставити и у будућности. Желимо наставити пружати подршку филмској дјелатности, а то прије свега радимо преко компаније БХ Телецом која има масивне, издашне програме за цонтент програм. Наша издавања су повећана што уједно ову дјелатност чини одрживом – рекао је премијер Новалић.

   

  Министрица Дујмовић истиче да је СФФ надмашио границе не само БиХ, већ и сусједних земаља.

   

  - Миро Пуриватра са својим тимом у протеклих 28 година подигао је Фестивал на ниво на којем нам могу позавидјети многи други фестивали с дужом традицијом. Влада ФБиХ је препознала рад умјетника, филмских радника који своју дјелатност обављају на подручју ФБиХ и свој посао раде квалитетно, те повећала своју подршку њима – навела је министрица Дујмовић.

   

  Додала је да треба препознати све добро што је СФФ донио Сарајеву и регији у смислу да сви у овом периоду радо долазе у Сарајево и одушевљени су оним што се може видјети.

   

  Директор СФФ-а Јован Марјановић сматра да се СФФ ове године вратио пуном сјају, на ниво на којем је био прије пандемије коронавируса, те да је код гостију и публике примијетна "велика жеђ за филмом".

   

  - Кина у Сарајеву и Мостару су била пуна, а ове године идемо у Јајце и Горажде, Фестивал се шири по БиХ. Из иностранства нам је дошло више од 1.500 професионалаца, више од 600 представника медија. Било је ово једно фантастично издање СФФ-а –истакао је Марјановић.

   

  Додао је да Фестивал већ годинама ужива велику подршку Владе ФБиХ, путем Федералног министарства културе и спорта.

   

  - То је дугогодишња и дугорочна сарадња, Министарство нам даје највећу подршку већ годинама. Све је то у складу с мандатом Владе и Министарства који су дом Фондације за кинематографију, као и других фондација које подржавају културу и умјетност – закључио је Марјановић.