Premijer Novalić: Vlada FBiH prepoznala je SFF kao jedan od najboljih brendova BiH

 • 18.08.2022.
 • Premijer Novalić: Vlada FBiH prepoznala je SFF kao jedan od najboljih brendova BiH

  Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović večeras su uime Vlade Federacije BiH u "Svrzinoj kući" u Sarajevu upriličili prijem povodom 28. Sarajevo Film Festivala.

   

  Prijemu su prisustvovale brojne zvanice, predstavnici javnog, kulturnog i političkog miljea, učesnici, predstavnici i gosti Sarajevo Film Festivala, diplomate, kao i predstavnici institucija Federacije Bosne i Hercegovine.

   

  Kako je rekao premijer Novalić, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine prepoznala je Sarajevo Film Festival kao jedan od najboljih brendova BiH.

   

  - SFF je vezan za cijelu BiH, ne samo za Sarajevo i Federaciju, a Vlada ovom događaju daje puni doprinos koji će se nastaviti i u budućnosti. Želimo nastaviti pružati podršku filmskoj djelatnosti, a to prije svega radimo preko kompanije BH Telecom koja ima masivne, izdašne programe za content program. Naša izdavanja su povećana što ujedno ovu djelatnost čini održivom – rekao je premijer Novalić.

   

  Ministrica Dujmović ističe da je SFF nadmašio granice ne samo BiH, već i susjednih zemalja.

   

  - Miro Purivatra sa svojim timom u proteklih 28 godina podigao je Festival na nivo na kojem nam mogu pozavidjeti mnogi drugi festivali s dužom tradicijom. Vlada FBiH je prepoznala rad umjetnika, filmskih radnika koji svoju djelatnost obavljaju na području FBiH i svoj posao rade kvalitetno, te povećala svoju podršku njima – navela je ministrica Dujmović.

   

  Dodala je da treba prepoznati sve dobro što je SFF donio Sarajevu i regiji u smislu da svi u ovom periodu rado dolaze u Sarajevo i oduševljeni su onim što se može vidjeti.

   

  Direktor SFF-a Jovan Marjanović smatra da se SFF ove godine vratio punom sjaju, na nivo na kojem je bio prije pandemije koronavirusa, te da je kod gostiju i publike primijetna "velika žeđ za filmom".

   

  - Kina u Sarajevu i Mostaru su bila puna, a ove godine idemo u Jajce i Goražde, Festival se širi po BiH. Iz inostranstva nam je došlo više od 1.500 profesionalaca, više od 600 predstavnika medija. Bilo je ovo jedno fantastično izdanje SFF-a –istakao je Marjanović.

   

  Dodao je da Festival već godinama uživa veliku podršku Vlade FBiH, putem Federalnog ministarstva kulture i sporta.

   

  - To je dugogodišnja i dugoročna saradnja, Ministarstvo nam daje najveću podršku već godinama. Sve je to u skladu s mandatom Vlade i Ministarstva koji su dom Fondacije za kinematografiju, kao i drugih fondacija koje podržavaju kulturu i umjetnost – zaključio je Marjanović.