Премијер Новалић у посјети Вогошћи: О саобраћајним приоритетима и развоју индустрије

 • 15.11.2022.
 • Премијер Новалић у посјети Вогошћи: О саобраћајним приоритетима и развоју индустрије

  Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић боравио је данас у посјети Вогошћи, гдје је са начелником Опћине Едином Смајићем разговарао о актуелним темама у тој локалној заједници, а посебно о инфраструктурним пројектима.

  Једна од главних тема радног састанка била је и стратешка путна комуникација у Федерацији према сјеверу Коридора Вц, жељезничка саобраћајница, те Прва трансверзала која иде у правцу Вогошће, гдје се, како је најавио Новалић, Влада ФБиХ планира укључити у процес пројектирања од излаза из тунела Кобиља Глава до Вогошће.

  - Тек је сада почела градња тунела испод насеља Кобиља Глава који ради Влада Кантона Сарајево, а наставак иза тунела пројектират ће Влада ФБиХ и вјероватно и градити тај дио. Застој у изградњи те цесте је изазвала експропријација земљишта - изјавио је федерални премијер.

  Истакнута је и потреба осавремењивања постојеће магистралне цесте која води од Вогошће ка Сарајеву и једна је од најоптерећенијих саобраћајница.

  - Разговарали смо и о гасу, затим потреби измјештања вода, те о отварању нових и индустријских зона на подручјима ове опћине. Елитне индустрије се овдје насељавају. Имамо „Претис“, фабрику намјенске индустрије. Имамо велику потражњу и то је значајан индустријски капацитет и за Федерацију - рекао је Новалић.

  Како је казао начелник Смајић, за вогошћанску опћину приоритетно је рјешавање питања саобраћаја у вези са изградњом Прве трансверзале и магистралног пута у чему је потребна подршка Владе ФБиХ како би се те ствари рјешавале брже.

  Домаћини су премијера Новалића упознали и о другим питањима која стратешки нису везана уз федерални ниво власти, али би ресорна министарства могла пружити подршку одређеним пројектима, попут санације клизишта, рјешавања комуналне инфраструктуре и уређења регулације корита ријеке Босне у Семизовцу.

  Током боравка у Вогошћи премијер Новалић је обишао Нову индустријску зону, подручје на којем се уређује ток ријеке Босне у Свракама, као и касарну у Семизовцу, гдје локална заједница има план градити нову индустријску пословну зону са значајним инвестицијама.

  Премијер Федерације БиХ у оквиру ове посјете положио је цвијеће и одао почаст жртвама на Централном спомен обиљежју у Вогошћи.