Premijer Novalić u posjeti Vogošći: O saobraćajnim prioritetima i razvoju industrije

 • 15.11.2022.
 • Premijer Novalić u posjeti Vogošći: O saobraćajnim prioritetima i razvoju industrije

  Premijer Federacije BiH Fadil Novalić boravio je danas u posjeti Vogošći, gdje je sa načelnikom Općine Edinom Smajićem razgovarao o aktuelnim temama u toj lokalnoj zajednici, a posebno o infrastrukturnim projektima.

  Jedna od glavnih tema radnog sastanka bila je i strateška putna komunikacija u Federaciji prema sjeveru Koridora Vc, željeznička saobraćajnica, te Prva transverzala koja ide u pravcu Vogošće, gdje se, kako je najavio Novalić, Vlada FBiH planira uključiti u proces projektiranja od izlaza iz tunela Kobilja Glava do Vogošće.

  - Tek je sada počela gradnja tunela ispod naselja Kobilja Glava koji radi Vlada Kantona Sarajevo, a nastavak iza tunela projektirat će Vlada FBiH i vjerovatno i graditi taj dio. Zastoj u izgradnji te ceste je izazvala eksproprijacija zemljišta - izjavio je federalni premijer.

  Istaknuta je i potreba osavremenjivanja postojeće magistralne ceste koja vodi od Vogošće ka Sarajevu i jedna je od najopterećenijih saobraćajnica.

  - Razgovarali smo i o gasu, zatim potrebi izmještanja voda, te o otvaranju novih i industrijskih zona na područjima ove općine. Elitne industrije se ovdje naseljavaju. Imamo „Pretis“, fabriku namjenske industrije. Imamo veliku potražnju i to je značajan industrijski kapacitet i za Federaciju - rekao je Novalić.

  Kako je kazao načelnik Smajić, za vogošćansku općinu prioritetno je rješavanje pitanja saobraćaja u vezi sa izgradnjom Prve transverzale i magistralnog puta u čemu je potrebna podrška Vlade FBiH kako bi se te stvari rješavale brže.

  Domaćini su premijera Novalića upoznali i o drugim pitanjima koja strateški nisu vezana uz federalni nivo vlasti, ali bi resorna ministarstva mogla pružiti podršku određenim projektima, poput sanacije klizišta, rješavanja komunalne infrastrukture i uređenja regulacije korita rijeke Bosne u Semizovcu.

  Tokom boravka u Vogošći premijer Novalić je obišao Novu industrijsku zonu, područje na kojem se uređuje tok rijeke Bosne u Svrakama, kao i kasarnu u Semizovcu, gdje lokalna zajednica ima plan graditi novu industrijsku poslovnu zonu sa značajnim investicijama.

  Premijer Federacije BiH u okviru ove posjete položio je cvijeće i odao počast žrtvama na Centralnom spomen obilježju u Vogošći.