Премијер Новалић одржао радни састанак о путној комуникација у ТК и регулацији корита Спрече

 • 26.08.2022.
 • Премијер Новалић одржао радни састанак о путној комуникација у ТК и регулацији корита Спрече

  На иницијативу премијера Федерације БиХ Фадила Новалића, у сједишту Владе Федерације БиХ у Сарајеву, одржан је састанак са делегацијом Тузланског кантона, коју је предводио кантонални премијер Ирфан Халилагић. У фокусу разговора била је путна комуникација Тузла – Добој, траса која пролази кроз опћине Лукавац, Грачаница и Добој Исток. Ријеч је о “жили куцавици” не само за Тузлански кантон, него и за Федерацију БиХ. Такођер, разговарало се и о регулацији корита ријеке Спрече.

  Овом приликом, представници Тузланског кантон упознали су премијера Новалића са потребом што скоријег развоја и јачања цестовне комуникације унутар Тузланског кантона, те проблематиком са којом се сусрећу на терену. То се прије свега односи на неријешене имовинско-правне односе у спречанској долини, као и на потешкоће у процесу добијања сагласности за регулацију корита ријеке Спрече, које се протеже и на подручје другог ентитета.  

  Закључено је да је неопходно у што краћем року урадити елаборат потенцијалне трасе цесте и новог водотока ријеке Спрече, као основу за почетак израде главног пројекта.

  -Недостатак градње у БиХ је посљедица недостатка пројеката, а не новца. У фокусу свјетских и европских институција и фондова су водни пројекти. Издвајају се велика средства за заштиту околиша, као и за заштиту воде и од вода. Но, прво морамо имати пројекат, казао је премијер Новалић.

  Договорено је и да ће наредни састанак бити одржан идуће седмице у Тузланском кантону на оперативно-техничком нивоу, којем ће присуствовати представници свих надлежних институција, а на којем ће бити утврђене детаљне смјернице са конкретним задацима и роковима за почетак реализације овај пројекта.

  Данашњем састанку су присуствовали и директор Агенције за водно подручје ријеке Саве Сеад Делић, извршни директор за техничке послове ЈП Цесте Федерације БиХ Нијаз Хаџикадунић, министар трговине, туризма и саобраћаја Тузланског кантона Мустафа Шакић, министар за борачка питања Тузланског кантона Зоран Благојевић, директор Дирекције регионаних цеста Тузланског кантона Зијад Омерчић, начелници Опћина Лукавац и Добој Исток Един Делић и Кемал Братић, као и градоначелник Грачанице Нусрет Хелић.