Премијер Новалић: Нисмо одустали од изградње цесте Сарајево - Бихаћ преко Босанског Петровца

 • 22.07.2022.
 • Премијер Новалић: Нисмо одустали од изградње цесте Сарајево - Бихаћ преко Босанског Петровца

  Делегација Владе Федерације Босне и Херцеговине предвођена премијером ФБиХ Фадилом Новалићем разговарала је данас с начелником Босанског Петровца Махмутом Јукићем о бројним темама и пројектима од значаја за ту опћину Унско-санског кантона.

  Како је казао федерални премијер Босански Петровац је опћина у којој живи 6.000 становника, али која својим примјером показује да је суживот могућ, те је у интересу Владе ФБиХ да подупире такве средине инфраструктуром и другим пројектима који су им од значаја.

  - Влада је у издашном износу подржавала ову опћину и тако ћемо и наставити. Поновили смо да нисмо одустали од изградње дионице Сарајево - Бихаћ преко Босанског Петровца – рекао је премијер Новалић.

  Додао је да је на састанку разговарано и о снабдијевању електричном енергијом, те о привреди, али и о развоју туризма будући да је Босански Петровац најсунчанији град у Босни и Херцеговини.

  - Новим законом, који ће се наћи у парламентарној процедури, омогућена је употреба обновљивих извора енергије што је велика шанса за Босански Петровац – истакао је премијер Новалић.

  Начелник Босанског Петровца Махмут Јукић казао је да је прошле године Влада ФБиХ осигурала више од 1,6 милиона КМ за ову опћину кроз капиталне грантове и текуће трансфере. Такођер, изразаио је наду да ће Влада ФБиХ помоћи и нове пројекте чија је вриједност 1,2 милиона КМ.

  Влада ФБиХ осигурала је 2018. године 40.000 КМ за прикључак пословне зоне "Горинчани" на канализациону мрежу, док је 2020. године издвојено 211.000 КМ и то 125.000 КМ за помоћ опћинском буџету и 86.000 КМ за реконструкцију и уређење улица у градском насељу.

  Такођер, 2021. године осигурано је 245.000 КМ и то 125.000 КМ за помоћ опћинском буџету и 120.000 КМ за реконструкцију и изградњу канализацијске мреже у Босанском Петровцу. Ове године издвојено је око 230.000 КМ и 125.000 КМ за помоћ опћинском буџету, док ће око 105.000 КМ бити додијељено за конкретне пројекта.

  Након састанка делегација Владе Федерације БиХ положила је цвијеће на Тргу шехида, а потом обишла привредни комплекс АСИКС као примјер успјешне приватизације.