Premijer Novalić: Nismo odustali od izgradnje ceste Sarajevo - Bihać preko Bosanskog Petrovca

 • 22.07.2022.
 • Premijer Novalić: Nismo odustali od izgradnje ceste Sarajevo - Bihać preko Bosanskog Petrovca

  Delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine predvođena premijerom FBiH Fadilom Novalićem razgovarala je danas s načelnikom Bosanskog Petrovca Mahmutom Jukićem o brojnim temama i projektima od značaja za tu općinu Unsko-sanskog kantona.

  Kako je kazao federalni premijer Bosanski Petrovac je općina u kojoj živi 6.000 stanovnika, ali koja svojim primjerom pokazuje da je suživot moguć, te je u interesu Vlade FBiH da podupire takve sredine infrastrukturom i drugim projektima koji su im od značaja.

  - Vlada je u izdašnom iznosu podržavala ovu općinu i tako ćemo i nastaviti. Ponovili smo da nismo odustali od izgradnje dionice Sarajevo - Bihać preko Bosanskog Petrovca – rekao je premijer Novalić.

  Dodao je da je na sastanku razgovarano i o snabdijevanju električnom energijom, te o privredi, ali i o razvoju turizma budući da je Bosanski Petrovac najsunčaniji grad u Bosni i Hercegovini.

  - Novim zakonom, koji će se naći u parlamentarnoj proceduri, omogućena je upotreba obnovljivih izvora energije što je velika šansa za Bosanski Petrovac – istakao je premijer Novalić.

  Načelnik Bosanskog Petrovca Mahmut Jukić kazao je da je prošle godine Vlada FBiH osigurala više od 1,6 miliona KM za ovu općinu kroz kapitalne grantove i tekuće transfere. Također, izrazaio je nadu da će Vlada FBiH pomoći i nove projekte čija je vrijednost 1,2 miliona KM.

  Vlada FBiH osigurala je 2018. godine 40.000 KM za priključak poslovne zone "Gorinčani" na kanalizacionu mrežu, dok je 2020. godine izdvojeno 211.000 KM i to 125.000 KM za pomoć općinskom budžetu i 86.000 KM za rekonstrukciju i uređenje ulica u gradskom naselju.

  Također, 2021. godine osigurano je 245.000 KM i to 125.000 KM za pomoć općinskom budžetu i 120.000 KM za rekonstrukciju i izgradnju kanalizacijske mreže u Bosanskom Petrovcu. Ove godine izdvojeno je oko 230.000 KM i 125.000 KM za pomoć općinskom budžetu, dok će oko 105.000 KM biti dodijeljeno za konkretne projekta.

  Nakon sastanka delegacija Vlade Federacije BiH položila je cvijeće na Trgu šehida, a potom obišla privredni kompleks ASIKS kao primjer uspješne privatizacije.