Премијер Новалић на конгресу у Неуму: Очували смо финансијску стабилност, кључно је да осигурамо услове за даљњи раст

 • 22.09.2022.
 • Премијер Новалић на конгресу у Неуму: Очували смо финансијску стабилност, кључно је да осигурамо услове за даљњи раст

  Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић био је уводничар на данашњем првом конгресу намијењеном професионалцима у области финансија у јавном сектору, који се у организацији консултантске куће Ревицон, одржава у Неуму. Тродневни конгрес прилика је да носиоци реформских процеса и свих страна укључених у проведбу Стратегије реформе управљања јавним финансијама размијене искуства и добре праксе с циљем унапређења кључних функција система у овој области.

  Обраћајући се учесницима, премијер Новалић подсјетио је како је јавни сектор у Босни и Херцеговини био гарант стабилности у турбулентним и неизвјесним временима, иако је често био на удару јавности.

  - Колико је улога државе и јавних финансија незамјењива свједоче двије најглобалније ванредне околности које су нас погодиле посљедњих година. То су пандемија коронавируса и инфлација изазвана ратом у Украјини која је донијела и двије најкритичније кризе у области хране и енергије. Ми их сервисирамо и рјешавамо захваљујући нашем јавном сектору и јавним финансијама. Наравно, поред нашег учешћа у рјешавају кризе, дугујемо сваку захвалност на изузетној жилавости наших привредника – истакао је премијер Новалић.

  Као најважнији параметар којим се мјери успјех рада једне владе и њене способности да путем јавних финансија очува стабилност економије, навео је бруто друштвени производ.

  - Ако гледамо тај параметар, можемо рећи да смо успјели у потпуности. Само за примјер, рецимо, од 2010. до 2014. године раст БДП-а је био 1,3 милијарде. Када смо инсталирали нашу реформску агенду раст је током нашег првог мандата био 4,15 милијарди КМ, а од 2018. до ове 2022. године БДП је порастао 4,13 милијарди КМ. Значи, у јеку највеће кризе пандемије, наша политика и способност, као и способност наших послодаваца, донијели су да имамо три и по пута већи раст него у периоду прије криза – образложио је федерални премијер.

   Поцртавајући и да нема економије без социјалног мира, Новалић је подсјетио да је актуелна Влада Федерације БиХ донијела низ закона у том правцу. Такођер, захваљујући реформама у вријеме актуелне Владе отворено је 60.000 нових радних мјеста што је, како је истакао, седам пута више него у мандату претходне Владе. Као додатни примјер навео је и један од најмултипликативнијих фактора који утичу на раст БДП-а, а то је извоз који је 2015. године износио 5,68 милијарди, док је данас 11,8 милијарди КМ.

  - Мени је жао што наши реформски закони које смо зацртали у својој агенди, а то су два фискална закона, о порезу на доходак и доприносима, од 2018. стоје у Парламенту ФБиХ, а кључно је да донесемо та два закона и закон о фискалним системима. Они би смањили оптерећење и остварили даљњи раст у новим запошљавањима. Уз њих, кључни фактор будућег раста је и инфраструктура - изнио је премијер неке од будућих приоритета и праваца којима се мора ићи у очувању и јачању економске стабилности Федерације БиХ.

  Такођер је додао да рекордни јавни приходи и релативна незадуженост омогућавају да се улагањем значајних средстава у наредном периоду направи још већи искорак на јачању економије у ФБиХ.