Premijer Novalić na kongresu u Neumu: Očuvali smo finansijsku stabilnost, ključno je da osiguramo uslove za daljnji rast

 • 22.09.2022.
 • Premijer Novalić na kongresu u Neumu: Očuvali smo finansijsku stabilnost, ključno je da osiguramo uslove za daljnji rast

  Premijer Federacije BiH Fadil Novalić bio je uvodničar na današnjem prvom kongresu namijenjenom profesionalcima u oblasti finansija u javnom sektoru, koji se u organizaciji konsultantske kuće Revicon, održava u Neumu. Trodnevni kongres prilika je da nosioci reformskih procesa i svih strana uključenih u provedbu Strategije reforme upravljanja javnim finansijama razmijene iskustva i dobre prakse s ciljem unapređenja ključnih funkcija sistema u ovoj oblasti.

  Obraćajući se učesnicima, premijer Novalić podsjetio je kako je javni sektor u Bosni i Hercegovini bio garant stabilnosti u turbulentnim i neizvjesnim vremenima, iako je često bio na udaru javnosti.

  - Koliko je uloga države i javnih finansija nezamjenjiva svjedoče dvije najglobalnije vanredne okolnosti koje su nas pogodile posljednjih godina. To su pandemija koronavirusa i inflacija izazvana ratom u Ukrajini koja je donijela i dvije najkritičnije krize u oblasti hrane i energije. Mi ih servisiramo i rješavamo zahvaljujući našem javnom sektoru i javnim finansijama. Naravno, pored našeg učešća u rješavaju krize, dugujemo svaku zahvalnost na izuzetnoj žilavosti naših privrednika – istakao je premijer Novalić.

  Kao najvažniji parametar kojim se mjeri uspjeh rada jedne vlade i njene sposobnosti da putem javnih finansija očuva stabilnost ekonomije, naveo je bruto društveni proizvod.

  - Ako gledamo taj parametar, možemo reći da smo uspjeli u potpunosti. Samo za primjer, recimo, od 2010. do 2014. godine rast BDP-a je bio 1,3 milijarde. Kada smo instalirali našu reformsku agendu rast je tokom našeg prvog mandata bio 4,15 milijardi KM, a od 2018. do ove 2022. godine BDP je porastao 4,13 milijardi KM. Znači, u jeku najveće krize pandemije, naša politika i sposobnost, kao i sposobnost naših poslodavaca, donijeli su da imamo tri i po puta veći rast nego u periodu prije kriza – obrazložio je federalni premijer.

   Pocrtavajući i da nema ekonomije bez socijalnog mira, Novalić je podsjetio da je aktuelna Vlada Federacije BiH donijela niz zakona u tom pravcu. Također, zahvaljujući reformama u vrijeme aktuelne Vlade otvoreno je 60.000 novih radnih mjesta što je, kako je istakao, sedam puta više nego u mandatu prethodne Vlade. Kao dodatni primjer naveo je i jedan od najmultiplikativnijih faktora koji utiču na rast BDP-a, a to je izvoz koji je 2015. godine iznosio 5,68 milijardi, dok je danas 11,8 milijardi KM.

  - Meni je žao što naši reformski zakoni koje smo zacrtali u svojoj agendi, a to su dva fiskalna zakona, o porezu na dohodak i doprinosima, od 2018. stoje u Parlamentu FBiH, a ključno je da donesemo ta dva zakona i zakon o fiskalnim sistemima. Oni bi smanjili opterećenje i ostvarili daljnji rast u novim zapošljavanjima. Uz njih, ključni faktor budućeg rasta je i infrastruktura - iznio je premijer neke od budućih prioriteta i pravaca kojima se mora ići u očuvanju i jačanju ekonomske stabilnosti Federacije BiH.

  Također je dodao da rekordni javni prihodi i relativna nezaduženost omogućavaju da se ulaganjem značajnih sredstava u narednom periodu napravi još veći iskorak na jačanju ekonomije u FBiH.