Премијер Новалић и министар Мус о могућностима турских улагања

 • 11.05.2022.
 • Премијер Новалић и министар Мус о могућностима турских улагања

  Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић данас је сједишту Федералне владе у Сарајеву, примио делегацију Републике Турске, коју је предводио министар трговине Мехмет Мус.

  Разговарано је о унапређењу економске сарадње између БиХ и Републике Турске, те о могућностима улагања турских инвеститора на подручју Федерације БиХ. Посебан нагласак стављен је на индустрију и путну инфраструктуру.

  Премијер Новалић је истакао да економску сарадњу двије земље одликује стални раст размјене роба.

  “Отворени смо за турске инвестиције. Могућности су бројне и видимо велику шансу да се та улагања повећају. Прије свега у области индустрије и авио саобраћаја. Постоји могућност за отварање индустријских зона, за што постоје потенцијали, између осталог, и на подручју Унско-санског кантона. Радује нас да данас разговарамо о овим  темама, о којим постоји обострани интерес”, казао је Новалић.

  Турски министар трговине истакао је да је Република Турска кроз Споразум о слободној трговине нашој земљи дала посебне повластице.

  “Босна и Херцеговина је наша братска земља, имамо посебне пословне и друге везе, као и погодности. Потичемо турске компаније да дођу у БиХ. Требају нам позитивни примјери улагања који ће привући нове инвеститоре”, казао је министар Мус.

  На састанку је разговарано и о турским компанијама које послују на подручју Федерације БиХ, међу којима су Натрон Хаyат у Маглају и Шишиџам сода у Лукавцу.

  Посебно је изражена спремност у давању подршке за превазилажење потешкоћа са којима се ове компаније суcрећу у пословању, као што је недостатак сировина за производњу.

  Између осталог, најављено је и да ће Привредна комора Истанбула почетком јула у БиХ организовати пословне сусрете, на којим се очекује учешће више од 200 турских привредника, што ће бити и прилика за уговарање конкретних пројеката.

  Данашњем састанку у Влади Федерације БиХ присуствовали су и федерални министри  трговине, те развоја, подузетништва и обрта Златан Вујановић и Амир Зукић.