Premijer Novalić i ministar Mus o mogućnostima turskih ulaganja

 • 11.05.2022.
 • Premijer Novalić i ministar Mus o mogućnostima turskih ulaganja

  Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, primio delegaciju Republike Turske, koju je predvodio ministar trgovine Mehmet Mus.

  Razgovarano je o unapređenju ekonomske saradnje između BiH i Republike Turske, te o mogućnostima ulaganja turskih investitora na području Federacije BiH. Poseban naglasak stavljen je na industriju i putnu infrastrukturu.

  Premijer Novalić je istakao da ekonomsku saradnju dvije zemlje odlikuje stalni rast razmjene roba.

  “Otvoreni smo za turske investicije. Mogućnosti su brojne i vidimo veliku šansu da se ta ulaganja povećaju. Prije svega u oblasti industrije i avio saobraćaja. Postoji mogućnost za otvaranje industrijskih zona, za što postoje potencijali, između ostalog, i na području Unsko-sanskog kantona. Raduje nas da danas razgovaramo o ovim  temama, o kojim postoji obostrani interes”, kazao je Novalić.

  Turski ministar trgovine istakao je da je Republika Turska kroz Sporazum o slobodnoj trgovine našoj zemlji dala posebne povlastice.

  “Bosna i Hercegovina je naša bratska zemlja, imamo posebne poslovne i druge veze, kao i pogodnosti. Potičemo turske kompanije da dođu u BiH. Trebaju nam pozitivni primjeri ulaganja koji će privući nove investitore”, kazao je ministar Mus.

  Na sastanku je razgovarano i o turskim kompanijama koje posluju na području Federacije BiH, među kojima su Natron Hayat u Maglaju i Šišidžam soda u Lukavcu.

  Posebno je izražena spremnost u davanju podrške za prevazilaženje poteškoća sa kojima se ove kompanije susreću u poslovanju, kao što je nedostatak sirovina za proizvodnju.

  Između ostalog, najavljeno je i da će Privredna komora Istanbula početkom jula u BiH organizovati poslovne susrete, na kojim se očekuje učešće više od 200 turskih privrednika, što će biti i prilika za ugovaranje konkretnih projekata.

  Današnjem sastanku u Vladi Federacije BiH prisustvovali su i federalni ministri  trgovine, te razvoja, poduzetništva i obrta Zlatan Vujanović i Amir Zukić.