Премијер Никшић са замјеницима премијера Краљевићем и Мијатовићем у посјети Посушју

 • 29.09.2023.
 • Премијер Никшић са замјеницима премијера Краљевићем и Мијатовићем у посјети Посушју

  Делегација Владе Федерације БиХ, предвођена премијером Нермином Никшићем и допремијерима Тонијем Краљевићем и Војином Мијатовићем, јучер је посјетила Посушје.

  Током боравка у Посушју делегација Владе ФБиХ  се састала са опћинским начелником Антом Бегићем, предсједником Опћинског вијећа Иваном Лончаром, савјетником начелника за међународне односе и дипломацију Јозом Колобарићем, министром привреде Западнохерцеговачког кантона Дариом Сесаром, министром просторног уређења, градитељства и заштите околиша ЗХК, изаслаником у Дому народа Парламента ФБиХ Ивицом Павковићем, те савјетником предсједавајуће Вијећа министара БиХ Матом Лончарем. 

  Домаћини су се захвалили премијеру и допремијерима за ову, како су казали, изузетно важну посјету за Опћину Посушје. 

  Начелник Бегић је казао како је Посушје врло стабилна и перспективна опћина, али да имају проблема као и већина локалних заједница.

  - Ми смо опћина која је у великом развоју, великој експанзији кроз протеклих петнаестак година са десетак хиљада становника у центру и без канализације и постаје нам то све већи и већи проблем. Ми се налазимо на трусном подручју гдје све фекалије загађују јадранске ријеке и ријеке слива. Посушје је опћина која је у односу на број становника са највећим уплатама прихода на основу фискалних рачуна - истакао је начелник Бегић.

  Премијер Никшић и допремијери Краљевић и Мијатовић нагласили су како је ово врло важна посјета не само симболички него и у конкретном смислу те да ће Влада ФБиХ бити партнер у рјешавању конкретних проблема.

  - Сматрам да је то један важан пројект за којег би се могла осигурати средства из претприступних фондова ЕУ. Такођер смо чули, а то није проблем само Посушја, како је то сликовито објаснио начелник Посушја, да је то као омча која виси изнад администрације, а то је кредит који још увијек није доспио, али ће доспјети на наплату, неких пет милиона марака. То није случај само у Посушју. С тиме смо упознати и то ћемо покушати ријешити припремом једног посебног закона – рекао је премијер Никшић.

  Делегација Владе ФБиХ посјету Посушју закључила је обиласком Технолошког парка Посушје и Творнице арматурних мрежа Фемис.