Премијер Никшић након Ryanair-ove најаве о увођењу директних летова из Сарајева: Влада Федерације БиХ ће подржавати овакве пројекте

 • 28.11.2023.
 • Премијер Никшић након Ryanair-ove најаве о увођењу директних летова из Сарајева: Влада Федерације БиХ ће подржавати овакве пројекте

  Највећа европска нискобуџетна авиокомпанија Ryanair објавила је данас да од априла успоставља директне авиолиније из Сарајева за Гетеборг, Лондон, Брисел, Memmingen и Милано.

  Премијер Федерације БиХ Нермин Никшић је рекао да се нада да ће број од почетних пет дестинација бити проширен како би што већи број туриста дошао у нашу земљу и да наши грађани имају везу са што већим бројем дестинација у свијету.

  - Сигуран сам да је и менаџменту компаније Ryanair пуно лакше да уђу у овакав пројект када виде да институције државе стоје иза њега. Ми ћемо у Влади ФБиХ пратити и подржавати овакве пројекте, а у четвртак на сједници Владе доносимо одлуку о уплати грант средстава аеродромима на простору ФБиХ - додао је Никшић.

  Представници Ryanaira и Међународног аеродрома у Сарајеву (МАС) представили су планове будуће сарадње. Директор МАС Алан Бајић је рекао да је њихова визија и мисија да буду водећи аеродром у Босни и Херцеговини, који је упоредив са најбољим регионалним и европским аеродромима, сваким даном постаје све реалнија.

  - Ryanair уводи директне летове из Сарајева до пет изузетно атрактивних европских дестинација, повезује Сарајево са Лондоном, Бриселом, Миланом, Гетеборгом и Мемингеном и у том процесу пружа Босни и Херцеговини још веће туристичке могућности - истакао је Бајић.

  Подсјетио је да је успјешна реализација тог пројекта резултат подршке Владе Федерације БиХ и Федералног министарства промета и комуникација, као и подршке Владе Кантона Сарајево са Министарством привреде и Туристичком заједницом Кантона Сарајево, које је расписало јавни позив фокусиран на стимулисање покретања стратешких рута, а с циљем повећања броја туриста у Кантону Сарајево и Босни и Херцеговини.

  Главни комерцијални директор авиокомпаније Ryanair Јасон McGuinness најавио је од сљедећег априла пет нових рута са 200.000 путника годишње.. Авони ове компаније лете у 40 држава, на 230 аеродрома.