Premijer Nikšić nakon Ryanair-ove najave o uvođenju direktnih letova iz Sarajeva: Vlada Federacije BiH će podržavati ovakve projekte

 • 28.11.2023.
 • Premijer Nikšić nakon Ryanair-ove najave o uvođenju direktnih letova iz Sarajeva: Vlada Federacije BiH će podržavati ovakve projekte

  Najveća evropska niskobudžetna aviokompanija Ryanair objavila je danas da od aprila uspostavlja direktne aviolinije iz Sarajeva za Geteborg, London, Brisel, Memmingen i Milano.

  Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je rekao da se nada da će broj od početnih pet destinacija biti proširen kako bi što veći broj turista došao u našu zemlju i da naši građani imaju vezu sa što većim brojem destinacija u svijetu.

  - Siguran sam da je i menadžmentu kompanije Ryanair puno lakše da uđu u ovakav projekt kada vide da institucije države stoje iza njega. Mi ćemo u Vladi FBiH pratiti i podržavati ovakve projekte, a u četvrtak na sjednici Vlade donosimo odluku o uplati grant sredstava aerodromima na prostoru FBiH - dodao je Nikšić.

  Predstavnici Ryanaira i Međunarodnog aerodroma u Sarajevu (MAS) predstavili su planove buduće saradnje. Direktor MAS Alan Bajić je rekao da je njihova vizija i misija da budu vodeći aerodrom u Bosni i Hercegovini, koji je uporediv sa najboljim regionalnim i evropskim aerodromima, svakim danom postaje sve realnija.

  - Ryanair uvodi direktne letove iz Sarajeva do pet izuzetno atraktivnih evropskih destinacija, povezuje Sarajevo sa Londonom, Briselom, Milanom, Geteborgom i Memingenom i u tom procesu pruža Bosni i Hercegovini još veće turističke mogućnosti - istakao je Bajić.

  Podsjetio je da je uspješna realizacija tog projekta rezultat podrške Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, kao i podrške Vlade Kantona Sarajevo sa Ministarstvom privrede i Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo, koje je raspisalo javni poziv fokusiran na stimulisanje pokretanja strateških ruta, a s ciljem povećanja broja turista u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini.

  Glavni komercijalni direktor aviokompanije Ryanair Jason McGuinness najavio je od sljedećeg aprila pet novih ruta sa 200.000 putnika godišnje.. Avoni ove kompanije lete u 40 država, na 230 aerodroma.