Премијер Никшић и министар Делић посјетили сервисни центар „Дајте нам шансу“: Изналажење дугорочних рјешења за рад центара који брину о особама са инвалидитетом

 • 31.05.2023.
 • Премијер Никшић и министар Делић посјетили сервисни центар „Дајте нам шансу“: Изналажење дугорочних рјешења за рад центара који брину о особама са инвалидитетом

  Премијер Федерације БиХ Нермин Никшић и федерални министар рада и социјалне политике Аднан Делић посјетили су данас сервисни центар „Дајте нам шансу“ који брине о особама с потешкоћама у развоју, као и особама са инвалидитетом.

   

  Том приликом разговарали су са директорицом Центра Инес Кавалец и програмским директором УСАИД-а Јасмином Бешићем о неопходним активностима који ће систем социјалних услуга учинити квалитетнијим и доступнијим породицама, које имају чланове с потешкоћама у развоју и инвалидитетом, без обзира на имовинско стање и мјесто боравка.

   

  Посебан акцент стављен је на отварање и подршку у раду дневних центара на ширем подручју Федерације, као дијелу подршке услугама за особе са инвалидитетом у локалним заједницама.

   

  Премијер Никшић навео је да је Влада упозната са трудом и залагањем које улажу ентузијасти у оквиру непрофитног сектора пружајући социјалне услуге. Поручио је опредјељење  Федералне владе за пратнерским односом у даљњим активностима центара, као и изналажењу дугорочних рјешења за њихов рад. .

   

  - Свјестан сам да ви пружате услуге које држава и власт морају обезбиједити својим грађанима.  Стога нећу обећавати, али желим да знате да смо свјесни да је дио одговорности и на нама, и да ћемо настојати да пронађемо моделе за стабилност и дугрочну одрживост рада ових центара, казао је премијер Никшић.

             

  Министар Делић нагласио је да је у ресорном министарству у припреми Закон о социјалним услугама, те да дневни центри требају бити саставни дио тог закона, и препознати као пружаоци социјалних услуга.

   

  - Није више ријеч дати само финансијску подршку, нити овим центрима оставити да зависе од воље одређене власти хоће ли подржати њихов рад или неће. Морамо имати алтернативни приступ, а он се сигурно може остварити кроз законско препознавање и на тај начин отклонити механизам воље било којег појединца или власти да доноси одлуке сходно својим нахођењима и убјеђењима, а услугу дневних центара ставити као обавезу која се подразумијева и проистиче из закона - прецизирао је министар.

   

  Током састанка истакнуто је и да ће Секторска стратегија Федералног министарства рада и социјалне политике која третира приоритете, мјере и стратешке пројекте у оквиру социјалне заштите бити упућена у јавну расправу већ половином јуна. Тако да се све организације, које пружају социјалне услуге и бригу особама са инвалидитетом и тешкоћама у развоју, требају уључити у јавну расправу и својим знањем и искуством са терена допринијети најбољим рјешењима.