Порезни инспектори изрекли казне од 150.100 КМ због утврђених неправилности

 • 07.10.2022.
 • Порезни инспектори изрекли казне од 150.100 КМ због утврђених неправилности

  Из Порезне управе Федерације БиХ саопћено је да су инспектори кантоналних порезних уреда Мостар, Нови Травник и Ливно извршили 79 инспекцијских контрола с циљем провјере поштивања Закона о фискалним системима, те откривања запошљавања радника на црно и неплаћања доприноса.

   

  Контролама су били обухваћени порезни обвезници који обављају дјелатност трговине, угоститељства, пекарства, трговине на мало нафтом и нафтним дериватима - бензинске пумпе, као и дјелатност приређивања игара на срећу, те остале услужне дјелатности.

   

  У овим контролама инспектори су открили 10 непријављених радника и 38 обвезника који нису евидентирали промет путем фискалног уређаја.

   

  Због утврђених неправилности запечаћено је пет објеката, донесена су четири рјешења о привременој забрани обављања дјелатности и издато 68  прекршајних налога са укупно изреченим казнама од 150.100 КМ.

   

  Из Порезне управе истичу да је код свих контролисаних порезних обвезника који обављају дјелатност трговине на мало нафтом и нафтним дериватима - бензинске пумпе утврђено да не евидентирају промет преко фискалног уређаја у складу са Законом о фискалним системима.

   

  Такођер, приликом контрола приређивача игара на срећу клађењем утврђено је да шест кладионица у периоду послије 18:00 сати не евидентира промет у складу са Законом о фискалним системима.

   

  Инспекцијски надзор законитости пословања порезних обвезника и спречавању сиве економије бит ће настављен и у наредном периоду, стога Порезна управа ФБиХ позива порезне обвезнике код којих су утврђене неправилности да ускладе своје пословање и да поштују законе како се не би излагали санкцијама и непотребним трошковима.