Porezni inspektori izrekli kazne od 150.100 KM zbog utvrđenih nepravilnosti

 • 07.10.2022.
 • Porezni inspektori izrekli kazne od 150.100 KM zbog utvrđenih nepravilnosti

  Iz Porezne uprave Federacije BiH saopćeno je da su inspektori kantonalnih poreznih ureda Mostar, Novi Travnik i Livno izvršili 79 inspekcijskih kontrola s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima, te otkrivanja zapošljavanja radnika na crno i neplaćanja doprinosa.

   

  Kontrolama su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, pekarstva, trgovine na malo naftom i naftnim derivatima - benzinske pumpe, kao i djelatnost priređivanja igara na sreću, te ostale uslužne djelatnosti.

   

  U ovim kontrolama inspektori su otkrili 10 neprijavljenih radnika i 38 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja.

   

  Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćeno je pet objekata, donesena su četiri rješenja o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti i izdato 68  prekršajnih naloga sa ukupno izrečenim kaznama od 150.100 KM.

   

  Iz Porezne uprave ističu da je kod svih kontrolisanih poreznih obveznika koji obavljaju djelatnost trgovine na malo naftom i naftnim derivatima - benzinske pumpe utvrđeno da ne evidentiraju promet preko fiskalnog uređaja u skladu sa Zakonom o fiskalnim sistemima.

   

  Također, prilikom kontrola priređivača igara na sreću klađenjem utvrđeno je da šest kladionica u periodu poslije 18:00 sati ne evidentira promet u skladu sa Zakonom o fiskalnim sistemima.

   

  Inspekcijski nadzor zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije bit će nastavljen i u narednom periodu, stoga Porezna uprava FBiH poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.