Почела дводневна манифестација „Дани музикологије и етномузикологије“

 • 11.10.2022.
 • Почела дводневна манифестација „Дани музикологије и етномузикологије“

  Дводневна манифестација „Дани музикологије и етномузикологије - Мостар 2022“ коју организује Федерално министарство образоваја и науке/знаности почела је данас у Мостару. Ова манифестација објединит ће више програмских садржаја попут промоција књига, презентација, излагања, округлих столова и концерата.

  Помоћник федералног министра образовања и науке/знаности Јасмин Бранковић казао је како ће кроз овај догађај бити презентирана веома богата традиција Мостара и цијеле Босне и Херцеговине када су у питању музикологија и етномузикологија.

  - Изнимно ми је драго што нам је пошло за руком организовати овако значајан догађај. Покушат ћемо, такођер, указати и на неке битне сегменте музичког живота, као и на актуелна догађања када је у питању музика у БиХ и Мостару - казао је Бранковић.

  Додао је како је намјера Федералног министарства образовања и науке да Дани музикологије и етномузикологије прерасту у традиционалан догађај.

  Шефица Института за музикологију на Музичкој академији Универзитета у Сарајеву Јасмина Талам истакнула је како су музикологија и етномузикологија, увјетно речено, мале знаности те да су овакви догађаји изврсна прилика да се о њима више говори у јавности.

  Етномузикологиња и предсједница Међународног вијећа за традицијску музику у БиХ Тамара Карача Бељак истакла је значај што ће се током овог догађаја остварити сарадња са аматерима.

  Радни дио манифестације с предавањима почео је након свечаног отварања, а концертни дио програма почиње у 19 сати када ће се представити ученици и наставници Глазбене школе Ивана пл. Зајца и Музичке школе И. и ИИ. ступња Мостар.

  Такођер, сефардске романсе представит ће Владимир Мићковић и Габријел Прусина, а концерт посвећен домаћим складатељима 20. стољећа одржат ће гудачки квартет Симфонијског оргестра Мостар уз солистицу Николину Зовко.