Počela dvodnevna manifestacija „Dani muzikologije i etnomuzikologije“

 • 11.10.2022.
 • Počela dvodnevna manifestacija „Dani muzikologije i etnomuzikologije“

  Dvodnevna manifestacija „Dani muzikologije i etnomuzikologije - Mostar 2022“ koju organizuje Federalno ministarstvo obrazovaja i nauke/znanosti počela je danas u Mostaru. Ova manifestacija objedinit će više programskih sadržaja poput promocija knjiga, prezentacija, izlaganja, okruglih stolova i koncerata.

  Pomoćnik federalnog ministra obrazovanja i nauke/znanosti Jasmin Branković kazao je kako će kroz ovaj događaj biti prezentirana veoma bogata tradicija Mostara i cijele Bosne i Hercegovine kada su u pitanju muzikologija i etnomuzikologija.

  - Iznimno mi je drago što nam je pošlo za rukom organizovati ovako značajan događaj. Pokušat ćemo, također, ukazati i na neke bitne segmente muzičkog života, kao i na aktuelna događanja kada je u pitanju muzika u BiH i Mostaru - kazao je Branković.

  Dodao je kako je namjera Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke da Dani muzikologije i etnomuzikologije prerastu u tradicionalan događaj.

  Šefica Instituta za muzikologiju na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu Jasmina Talam istaknula je kako su muzikologija i etnomuzikologija, uvjetno rečeno, male znanosti te da su ovakvi događaji izvrsna prilika da se o njima više govori u javnosti.

  Etnomuzikologinja i predsjednica Međunarodnog vijeća za tradicijsku muziku u BiH Tamara Karača Beljak istakla je značaj što će se tokom ovog događaja ostvariti saradnja sa amaterima.

  Radni dio manifestacije s predavanjima počeo je nakon svečanog otvaranja, a koncertni dio programa počinje u 19 sati kada će se predstaviti učenici i nastavnici Glazbene škole Ivana pl. Zajca i Muzičke škole I. i II. stupnja Mostar.

  Također, sefardske romanse predstavit će Vladimir Mićković i Gabrijel Prusina, a koncert posvećen domaćim skladateljima 20. stoljeća održat će gudački kvartet Simfonijskog orgestra Mostar uz solisticu Nikolinu Zovko.