Новалић: Настављамо улагати у Бихаћ, наша влада је до сада осигурала око 100 милиона КМ за капиталне пројекте овог града

 • 22.07.2022.
 • Новалић: Настављамо улагати у Бихаћ, наша влада је до сада осигурала око 100 милиона КМ за капиталне пројекте овог града

  Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић са делегацијом Федералне владе данас борави у радној посјети Унско-санском кантону. На састанку с градоначелником Бихаћа Шухретом Фазлићем разговарао је о капиталним и инфраструктурним пројектима које финансира Влада Федерације БиХ на подручју тог града.

  Посебан нагласак стављен је на изградњу аеродрома у Бихаћу, за који је на јучерашњој сједници Федерална влада из овогодишњег буџета издвојила скоро 20 милиона КМ. Ова средства бит ће утрошена за откуп земљишта, изградњу полетно слетне стазе (ПСС), израду елабората о заштити културног наслијеђа, надзор над извођењу радова, те услуге израде идејних и главних пројеката.

  Влада Федерације БиХ је од 2015. године за капиталне и инфраструктурне пројекте на подручју Бихаћа осигурала скоро 45 милиона КМ.

  -Били смо у Бихаћу већ много пута и сада убиремо плодове тих заједничких састанака и идеја. Видим да је Град Бихаћ за вријеме мандата моје владе досад остварио 46 милиона КМ трансфера, што у путну комуникацију, што у друге инвестиције које подржавамо. Имамо донесених одлука за наредних 56, укупно 100 милиона за Град Бихаћ - изјавио је премијер Новалић након састанка с градоначелником Бихаћа.

  У тих 56 милиона КМ, како је навео, укључено је 20 милиона КМ за аеродром Бихаћ које је јучер на сједници издвојила Федерална влада. За изградњу аеродрома у Бихаћу из буџета ФБиХ досад је осигурано 29,57 милиона КМ. Средства у износу од 9,57 милиона КМ су исплаћена од 2017. године, а 20 милиона КМ је издвојено из овогодишњег буџета.

  -Ми стојимо на располагању Граду Бихаћу и мислимо да више немамо никаквих инфраструктурних препрека, било да су у питању цесте или аутоцесте, било да је у питању индустријска зона Жељево, било да је у питању аеродром Бихаћ, наставит ћемо овим путем - поручио је Новалић, истакнувши посебно улогу федералног министра Шемсудина Дедића, који је из УСК.

  Када је ријеч о улагању у путну инфраструктуру на подручју тог кантона, путем Цеста Федерације БиХ, осигурано је 19,26 милиона еура. Радови у вриједности од 260.000 еура на корекцији осовине цесте Бихаћ 4 - Рипач су у току, док су у припреми пројекти изградње цесте која се везује за планирану Обилазницу Бихаћа у вриједности од 15 милиона еура, те изградња цесте Бихаћ - Босанска Крупа (дионица Јабланска - чвор Мали Луг) у износу од 4 милиона еура.

  Поред тога, од 2015. сваке године се из Буџета Федерације БиХ издваја 500.000 КМ за Национални парк Уна, те је до сада осигурано четири милиона КМ.

  Када је ријеч о инфраструктурним пројектима града и помоћи буџету, из Буџета ФБиХ за Бихаћ су издвојена средства од 2,5 милиона КМ, којим су суфинансирани пројекти пречистача отпадних вода у Бихаћу, изградња спортских дворана ОШ Кулен Вакуф-Орашац и ОШ Каменица-подручне школе Изачић; изградњу пута у НП “Уна”, изградња трибине на стадиону НК Борац Изачић, потом изградња амбуланте у Мјесној заједници Орашац, те асфалтирање пута Чизмићи према Брековици и набавка и уградња заштитне ограде за хиподром у Бакшаишу. Такођер, осигурана су средства и за реконструкцију локалног пута Каменица-Вркашић, школску спортску дворану ЈУ ОШ “Каменица”, те за реконструкцију и доградњу спортске дворане "ЛУКЕ" Бихаћ, као и помоћ градском буџету.

  За помоћ здравственом сектору током пандемије 2020. и 2021. године осигурано је 4,4 милиона КМ, од чега 1,4 КМ Кантоналној болници Бихаћ и три милиона КМ Дому здравља. За Кантоналну болницу "др. Ирфан Љубијанкиć“ бит ће издвојено 18 милиона КМ у наредне три године.

  То значи да је у наредном периоду планирано додатних 56 милиона КМ, од чега за изградњу цеста 38 милиона КМ и помоћ здравству 18 милиона КМ.

  Градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић након сусрета с делегацијом Федералне владе у Бихаћу истакао је како је посебно подршка од 20 милиона КМ за Бихаћки аеродром велика ствар. Изјавио је да менаџмент Јавног предузећа "Аеродром" Бихаћ сад може наставити са неопходном експропријацијом земљишта и прибављањем потребних сагласности и дозвола.

  -Захваљујемо се на максималној подршци коју имамо у посљедње вријеме. Искористили смо данас прилику да разговарамо и о неким потенцијалним пројектима, попут Индустријске зоне Жељава - казао је Фазлић.

  Премијер Новалић и министар Дедић данас су се након састанка с градоначелником Бихаћа, сусрели и с кантоналним премијером Мустафом Ружнићем, а потом ће посјетити Опћину Босански Петровац.