Novalić: Nastavljamo ulagati u Bihać, naša vlada je do sada osigurala oko 100 miliona KM za kapitalne projekte ovog grada

 • 22.07.2022.
 • Novalić: Nastavljamo ulagati u Bihać, naša vlada je do sada osigurala oko 100 miliona KM za kapitalne projekte ovog grada

  Premijer Federacije BiH Fadil Novalić sa delegacijom Federalne vlade danas boravi u radnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu. Na sastanku s gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem razgovarao je o kapitalnim i infrastrukturnim projektima koje finansira Vlada Federacije BiH na području tog grada

  Poseban naglasak stavljen je na izgradnju aerodroma u Bihaću, za koji je na jučerašnjoj sjednici Federalna vlada iz ovogodišnjeg budžeta izdvojila skoro 20 miliona KM. Ova sredstva bit će utrošena za otkup zemljišta, izgradnju poletno sletne staze (PSS), izradu elaborata o zaštiti kulturnog naslijeđa, nadzor nad izvođenju radova, te usluge izrade idejnih i glavnih projekata.

  Vlada Federacije BiH je od 2015. godine za kapitalne i infrastrukturne projekte na području Bihaća osigurala skoro 45 miliona KM.

  -Bili smo u Bihaću već mnogo puta i sada ubiremo plodove tih zajedničkih sastanaka i ideja. Vidim da je Grad Bihać za vrijeme mandata moje vlade dosad ostvario 46 miliona KM transfera, što u putnu komunikaciju, što u druge investicije koje podržavamo. Imamo donesenih odluka za narednih 56, ukupno 100 miliona za Grad Bihać - izjavio je premijer Novalić nakon sastanka s gradonačelnikom Bihaća.

  U tih 56 miliona KM, kako je naveo, uključeno je 20 miliona KM za aerodrom Bihać koje je jučer na sjednici izdvojila Federalna vlada. Za izgradnju aerodroma u Bihaću iz budžeta FBiH dosad je osigurano 29,57 miliona KM. Sredstva u iznosu od 9,57 miliona KM su isplaćena od 2017. godine, a 20 miliona KM je izdvojeno iz ovogodišnjeg budžeta.

  -Mi stojimo na raspolaganju Gradu Bihaću i mislimo da više nemamo nikakvih infrastrukturnih prepreka, bilo da su u pitanju ceste ili autoceste, bilo da je u pitanju industrijska zona Željevo, bilo da je u pitanju aerodrom Bihać, nastavit ćemo ovim putem - poručio je Novalić, istaknuvši posebno ulogu federalnog ministra Šemsudina Dedića, koji je iz USK.

  Kada je riječ o ulaganju u putnu infrastrukturu na području tog kantona, putem Cesta Federacije BiH, osigurano je 19,26 miliona eura. Radovi u vrijednosti od 260.000 eura na korekciji osovine ceste Bihać 4 - Ripač su u toku, dok su u pripremi projekti izgradnje ceste koja se vezuje za planiranu Obilaznicu Bihaća u vrijednosti od 15 miliona eura, te izgradnja ceste Bihać - Bosanska Krupa (dionica Jablanska - čvor Mali Lug) u iznosu od 4 miliona eura.

  Pored toga, od 2015. svake godine se iz Budžeta Federacije BiH izdvaja 500.000 KM za Nacionalni park Una, te je do sada osigurano četiri miliona KM.

  Kada je riječ o infrastrukturnim projektima grada i pomoći budžetu, iz Budžeta FBiH za Bihać su izdvojena sredstva od 2,5 miliona KM, kojim su sufinansirani projekti prečistača otpadnih voda u Bihaću, izgradnja sportskih dvorana OŠ Kulen Vakuf-Orašac i OŠ Kamenica-područne škole Izačić; izgradnju puta u NP “Una”, izgradnja tribine na stadionu NK Borac Izačić, potom izgradnja ambulante u Mjesnoj zajednici Orašac, te asfaltiranje puta Čizmići prema Brekovici i nabavka i ugradnja zaštitne ograde za hipodrom u Bakšaišu. Također, osigurana su sredstva i za rekonstrukciju lokalnog puta Kamenica-Vrkašić, školsku sportsku dvoranu JU OŠ “Kamenica”, te za rekonstrukciju i dogradnju sportske dvorane "LUKE" Bihać, kao i pomoć gradskom budžetu.

  Za pomoć zdravstvenom sektoru tokom pandemije 2020. i 2021. godine osigurano je 4,4 miliona KM, od čega 1,4 KM Kantonalnoj bolnici Bihać i tri miliona KM Domu zdravlja. Za Kantonalnu bolnicu "dr. Irfan Ljubijankić“ bit će izdvojeno 18 miliona KM u naredne tri godine.

  To znači da je u narednom periodu planirano dodatnih 56 miliona KM, od čega za izgradnju cesta 38 miliona KM i pomoć zdravstvu 18 miliona KM.

  Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić nakon susreta s delegacijom Federalne vlade u Bihaću istakao je kako je posebno podrška od 20 miliona KM za Bihaćki aerodrom velika stvar. Izjavio je da menadžment Javnog preduzeća "Aerodrom" Bihać sad može nastaviti sa neophodnom eksproprijacijom zemljišta i pribavljanjem potrebnih saglasnosti i dozvola.

  -Zahvaljujemo se na maksimalnoj podršci koju imamo u posljednje vrijeme. Iskoristili smo danas priliku da razgovaramo i o nekim potencijalnim projektima, poput Industrijske zone Željava - kazao je Fazlić.

  Premijer Novalić i ministar Dedić danas su se nakon sastanka s gradonačelnikom Bihaća, susreli i s kantonalnim premijerom Mustafom Ružnićem, a potom će posjetiti Općinu Bosanski Petrovac.