Новалић: Федерација БиХ је велико градилиште што позитивно утиче на економију државе

 • 30.06.2022.
 • Новалић: Федерација БиХ је велико градилиште што позитивно утиче на економију државе

  Премијер Федерације Босне и Херцеговине Фадил Новалић данас је, након свечаног отварања и пуштања у промет магистралне цесте М17.3 Неум-Столац, рекао да је Федерација БиХ велико градилиште што позитивно утиче на економију државе.

  - Након више од 100 година, Неум је коначно интегриран у остатак државе, јер се до тог града путовало кроз Републику Хрватску. Цеста је посљедњи пут рађена у аустро-угарском периоду - рекао је премијер Новалић.

  Подсјетио је да Влада Федерације БиХ на различите начине подстиче љетовање у БиХ, између осталог, подјелом ваучера грађанима, те да су сада омогућили и да без пасоша грађани стигну у Неум.

  - Ми интензивно градимо. Ова цеста је било готово 100 милиона КМ и градили смо је четири године. Постигли смо нешто што су сањале генерације - рекао је федерални премијер.

  Истакнуо је да је цијела Федерација БиХ велико градилиште, и то не само Коридор Вц, већ и подручје на сјеверу Босне или Унско-санском кантону.

  - То је резултат два пројекта, модернизација магистралних цеста, те Коридор Вц. Имамо и трећи програм из Буџета ФБиХ у оквиру којег се од 200 до 300 милиона КМ ставља на располагање Цестама ФБиХ и Аутоцестама ФБиХ - нагласио је премијер Новалић.

  Додао је да се гради како би се развијао туризам, те како би се робе и људи слободније кретали.

  - Све то позитивно утиче на нашу економију и ми ћемо тако наставити - поручио је премијер Новалић.

  Отварању магистралне цесте присуствовали су, поред премијера Федерације БиХ Фадил Новалић, замјеници премијера Јелка Милићевић и Веско Дрљача, као и министри у Влади Федерације БиХ, те други федерални и државни дужносници.

  Укупна вриједност пројекта је 96.523.354,33 КМ, а средства је осигурала Влада Федерације БиХ и то 20.180.376 КМ из властитих средстава (буџета ФБиХ и средстава ЈП Цесте ФБиХ), те кредитних аранжмана с међународним финансијским институцијама (кредитна средства Свјетске банке и Европске инвестицијске банке у износу од 75.463.246 КМ, те ЕБРД-а у износу од 879.732,33 КМ). Укупна дужина изграђене дионице је 36,47 км.