Novalić: Federacija BiH je veliko gradilište što pozitivno utiče na ekonomiju države

 • 30.06.2022.
 • Novalić: Federacija BiH je veliko gradilište što pozitivno utiče na ekonomiju države

  Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić danas je, nakon svečanog otvaranja i puštanja u promet magistralne ceste M17.3 Neum-Stolac, rekao da je Federacija BiH veliko gradilište što pozitivno utiče na ekonomiju države.

  - Nakon više od 100 godina, Neum je konačno integriran u ostatak države, jer se do tog grada putovalo kroz Republiku Hrvatsku. Cesta je posljednji put rađena u austro-ugarskom periodu - rekao je premijer Novalić.

  Podsjetio je da Vlada Federacije BiH na različite načine podstiče ljetovanje u BiH, između ostalog, podjelom vaučera građanima, te da su sada omogućili i da bez pasoša građani stignu u Neum.

  - Mi intenzivno gradimo. Ova cesta je bilo gotovo 100 miliona KM i gradili smo je četiri godine. Postigli smo nešto što su sanjale generacije - rekao je federalni premijer.

  Istaknuo je da je cijela Federacija BiH veliko gradilište, i to ne samo Koridor Vc, već i područje na sjeveru Bosne ili Unsko-sanskom kantonu.

  - To je rezultat dva projekta, modernizacija magistralnih cesta, te Koridor Vc. Imamo i treći program iz Budžeta FBiH u okviru kojeg se od 200 do 300 miliona KM stavlja na raspolaganje Cestama FBiH i Autocestama FBiH - naglasio je premijer Novalić.

  Dodao je da se gradi kako bi se razvijao turizam, te kako bi se robe i ljudi slobodnije kretali.

  - Sve to pozitivno utiče na našu ekonomiju i mi ćemo tako nastaviti - poručio je premijer Novalić.

  Otvaranju magistralne ceste prisustvovali su, pored premijera Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenici premijera Jelka Milićević i Vesko Drljača, kao i ministri u Vladi Federacije BiH, te drugi federalni i državni dužnosnici.

  Ukupna vrijednost projekta je 96.523.354,33 KM, a sredstva je osigurala Vlada Federacije BiH i to 20.180.376 KM iz vlastitih sredstava (budžeta FBiH i sredstava JP Ceste FBiH), te kreditnih aranžmana s međunarodnim finansijskim institucijama (kreditna sredstva Svjetske banke i Evropske investicijske banke u iznosu od 75.463.246 KM, te EBRD-a u iznosu od 879.732,33 KM). Ukupna dužina izgrađene dionice je 36,47 km.