На Свјетски дан туризма Влада ФБиХ представила Стратегију развоја туризма 2022 - 2027.

 • 27.09.2022.
 • На Свјетски дан туризма Влада ФБиХ представила Стратегију развоја туризма 2022 - 2027.

  Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић и федерална министрица околиша и туризма Едита Ђапо данас су на Свјетски дан туризма представили Стратегију развоја туризма Федерације за период 2022. до 2027. године.

   

  Дефинирана су четири приоритета: развој туристичких производа, дестинацијског маркетинга, људских ресурса и унапређење потицајног окружења за развој одрживог туризма.

   

  - Овом приликом честитам свим актерима на вриједно урађеном послу – изради стратегије. Честитам екипи из Федералног министарства околиша и туризма, као и свим партнерима на нивоу Федерације и свих кантона, те УСАИД-у, туристичким заједницама, градовима, опћинама и свима који су допринијели да овај пројекат угледа свјетло дана. Ово је стратешка платформа за усмјеравање наших богатих туристичких потенцијала и изузетно је то важна карика у ланцу успоставе што јачег и функционалнијег генератора развоја туризма, а самим тим и привреде БиХ – рекао је премијер Новалић.

   

  Додао је да је Стратегија развоја туризма још један допринос наставку подршке туристичком подузетништву у Федерацији БиХ.

   

  - Стратегијом смо за идућу годину предвидјели издвајање пет милиона КМ, а у 2024. чак седам милиона КМ за јачање туристичких потенцијала и промоцију наших дестинација и атракција – истакао је федерални премијер.

   

  Министрица Ђапо нагласила је да данас славимо Свјетски дан туризма под слоганом “Преиспитивање туризма” .

   

  - Слоган одговара ситуацији у којој се налази туризам, који је био погођен највише у доба короне, али храбрим путевима Владе Федерације БиХ подржали смо туризам. Подржали смо га да се обнови и да крене напријед у овом периоду посткороне са 30 милиона КМ. Ново промишљање о туризму добило смо из лекција из доба короне и почели смо користити нове технологије и видјели смо предности кориштења тих нових технологија и комуникација. Управо је то једна од ствари коју смо укључили у нашу Стратегију развоја туризма ФБиХ – рекла је министрица Ђапо.

   

  Према њеним ријечима као приоритет у туризму види развој туристичких производа, затим људских ресурса као један од основних приоритета, јер су најважнији ресурси у свакој грани, а поготово у туризму - људски ресурси.

   

  - Такођер, приоритет је клима за инвестирање. Дакле, на данашњи дан када славимо Свјетски дан туризма ми смо презентирали Стратегију коју је прихватила Влада ФБиХ и остало је још да је усвоје оба дома Парламента Федерације БиХ – поручила је Ђапо.

   

  На презентацији Стратегије присуствовао је и предсједник Удружења туристичких привредника у БиХ Сенад Халиловић, који је навео да очекује да ће у овој години бити достигнуто од 1.800.000 до 2.000.000 ноћења.

   

  - Са Федералним министарством околиша и туризма, те туристичким заједницама залагат ћемо се да уведемо што више практичног рада у средње туристичке школе и да се тај рад плати кроз стипендије путем туристичких заједница и ресорног министарства. Уколико будемо имали квалитетну радну снагу спасит ћемо туризам, који ће донијети много бенефита нашој држави – рекао је Халиловић.

   

  Сваке године се 27. септембра под окриљем Свјетске туристичке организације УН-а широм свијета обиљежава Свјетски дан туризма. Овај дан обиљежава се како би се јачала свијест о друштвени, културним, политичким и економским вриједностима туризма, те дао допринос остварењу одрживих развојних циљева