Мујановић: Проблем корупције је системски и једини могући одговор је системски

 • 25.07.2022.
 • Мујановић: Проблем корупције је системски и једини могући одговор је системски

  У сједишту Владе Федерације БиХ одржан је састанак Антикорупционог тима Владе ФБиХ и Интерресорне радне групе за израду и провођење Акционог плана за превенцију и борбу против тероризма у ФБиХ, а у вези имплементације Стратегије БиХ за превенцију и борбу против тероризма.

  За предсједника Антикрупционог тима Влада ФБиХ именовала је Елдана Мујановића, професора Факултета за криминологију и сигурносне студије Универзитета у Сарајеву, који је на конференцији за медије одржаној након састанка говорио о досадашњим активностима Антикоруционог тима и плановима за предстојећи период.

  - Проблем корупције је системски проблем не само у БиХ већ свугдје у свијету и једини могући одговор је системски одговор - казао је Мујановић.

  Навео је да је досад одржано 67 сједница и да је доста урађено на успостављању инфраструктуре у институцијама ФБиХ, те да је тим задужен „за једно системско и континуирано стварање услова за превенцију корупције“.

  - Ту примарно мислим на чињеницу да су до сада у 96 федералних институција именовани координатори за борбу против корупције, имплементацију антикорупционих мјера садржаних у Акцијском плану. Влада ФБиХ је донијела одлуку да Акциони план од 2021. до доношења стратегије и даље буде стратешки докуменат и кључни оквир антикорупционих активности. У скоро 100 институција се ради на доношењу важних антикорупционих механизама који се зову планови интегритета, односно планови идентификације свих пословних процеса који могу довести до коруптивних понашања - казао је Мујановић.

  Навео је да је задатак овог тима да активно буде у комуникацији с државном Агенцијом за превенцију корупције, која је носитељ свих активности и са којим ће овај тим имати активну комуникацију.

  - Задатак Антикорупционог тима је стратешке природе. Конципира стратегију, акциони план за ниво ФБиХ у складу с државном стратегијом, потом тражи од федералних институција да именују контакт особу да донесу планове интегритета и борбе против корупције, координира њихову имплементацију, добива повратну информацију и о томе информише Владу ФБиХ и Државну агенцију за превенцију корупције. У овом моменту највећи потенцијал лежи у мрежи 96 институција у којима ће бити именовани антикорипцијски координатори - додао је Мујановић.

  Најважније резултате досадашњег рада на прес-конференцији су представили и други чланови Антикорупционог тима Владе ФБиХ, директори Финансијске полиције ФБиХ, Управе за инспекцијске послове ФБиХ и Казнено-поправног завода Сарајево Амел Топаловић, Анис Ајдиновић и Фарук Зубчевић.