Министар Зукић потписао уговоре о додјели потицаја за развој подузетничке инфраструктуре

 • 06.09.2022.
 • Министар Зукић потписао уговоре о додјели потицаја за развој подузетничке инфраструктуре

  Федерални министар развоја, подузетништва и обрта Амир Зукић данас је у Мостару потписао уговоре с будућим корисницима потицајних средстава по пројектима „Унапређење институцијске подузетничке инфраструктуре“ и „Потицај удружењима и коморама“ за 2022. годину.

  У оквиру програма подршке ресорног Министарства, потицајна средства за пројект „Унапређење институцијске подузетничке инфраструктуре“ добило је седам подузетничких потпорних институција, док су за пројект „Потицај удружењима и коморама“, средства додијељена за 11 удружења и комора, које су подржане након проведених јавних позива Федералног министарства развоја, подузетништва и обрта.

  Према ријечима министра Зукића, циљ пројекта „Унапређење институцијске подузетничке инфраструктуре“ је уређење и опремање простора за прихват малих и средњих подузетника, односно новооснованих подузећа, а помоћи ће развоју подузетничких потпорних институција, тј. инкубатора, технолошких паркова акцелератора, кластера и развојних агенција.   

  Максималан износ средстава за ту сврху, који се могао захтијевати од Федералног министарства развоја, подузетништва и обрта, је 8.000 конвертибилних марака.

  - Сврха другог пројекта „Потицај удружењима и коморама“ је потицање развоја и афирмације подузетништва и обрта и интересно умрежавање подузетника и обртника, организовано заступање њихових интереса на заједничком тржишту, опстанак развоја коморског система у ФБиХ, као и едукацију чланова коморе и удружења, те заједничке наступе на сајмовима - казао је министар Зукић.

  Максималан износ средстава за ту сврху је 6.000 конвертибилних марака.

   - Надам се да ће средства бити квалитетно утрошена и да ће то бити један нови потицај развоју подузетништва у ФБиХ - поручио је Зукић.

  Предсједник Обртничке коморе ФБиХ Жељко Бабић је, уиме 50.000 обртника, захвалио министру Зукићу и Федералном министарству на издвојеним средствима, те додао да ће Обртничка комора ова средства искористити за едукацију секретара кантоналних комора и израду пројеката при и након приступа ЕУ.

  Предсједник Удружења „Купујмо домаће“ Адмир Капо је захвалио Министарству што је подржао пројекте за 11 удружења и изразио наду да ће та средства бити искориштена за реализацију пројеката за која су аплицирали, као и да ће њима засигурно доћи до побољшања у привредном сектору. Подсјетио је и да је ово удружење недавно организовало 10. националну кампању развијајући свијест код грађана да купују домаће производе, те да ће ова средства у том циљу бити и искориштена.