Федерални министар трговине Амир Хасичевић учествовао је на конференцији „Заједно за бољу храну и бољу будућност“, одржаној у Зеници у организацији Агенције за сигурност хране Босне и Херцеговине и Института за здравље и сигурност хране Зеница.
Конференција је окупила водеће стручњаке, институције и партнере из области пољопривреде, сигурности хране, инспекцијских служби, академске заједнице и међународних организација попут ФАО-а, с циљем разматрања изазова и перспектива прехрамбених система, сигурности хране и стандардизације традиционалних производа у Босни и Херцеговини.
У уводном обраћању, министар Хасичевић је истакао да је коначно дошло вријеме да схватимо да храна није производ чије су кључне карактеристике профит и цијена, него да је сигурност хране, сигурност нас и наше дјеце. Подсјетио је да Федерално министарство трговине и Агенција за сигурност хране континуирано сарађују на изради правилника о правилном декларисању производа, као и на усклађивању прописа са Законом о заштити произвођача, који је Министарство упутило у процедуру.
Министар Хасичевић је нагласио да се о сигурности хране мора водити рачуна на државном нивоу, али да је, због значаја ове области, потребно активно укључивање свих нивоа власти и релевантних актера.
- Свјесни смо манипулација у тржишту хране и чињенице да је профит често изнад сигурности људи. Храна се третира као било који други производ, па имамо и лажне декларације због којих потрошачи не знају шта купују. Вјерујем да ће овакве стручне конференције допринијети већој транспарентности и сигурнијој будућности за све грађане - поручио је министар Хасичевић.
На конференцији је разговарано и о трансформацији пољопривредног и прехрамбеног система, стандардизацији и брендирању аутохтоних производа, те о развоју лабораторијске инфраструктуре у области хране и здравља.
Овај скуп је један од догађаја којим се обиљежава Свјетски дан хране у Босни и Херцеговини. Из Министарства подсјећају да се Свјетски дан хране обиљежава 16. октобра, на дан када је 1945. године основана Организација за храну и пољопривреду Уједињених народа (ФАО). Тема овогодишњег обиљежавања фокусирана је на трансформацију прехрамбених система за отпорнију, праведнију и здравију будућност, уз поруку да „ниједна особа не би смјела бити гладна нити искључена из приступа сигурној и квалитетној храни“, саопћено је из Федералног министарства трговине.