Министар Мартић: Више од 4.000 објеката јавне намјене у ФБиХ захтијева провођење енергетске учинковитости

 • 14.09.2022.
 • Министар Мартић: Више од 4.000 објеката јавне намјене у ФБиХ захтијева провођење енергетске учинковитости

  Федерално министарство просторног уређења организирало је међународну конференцију „Побољшање окружења за енергетску ефикасност у сектору јавних зграда у БиХ“ која је данас окупила домаће и међународне стручњаке, који су разговарали о свим аспектима релевантним за ЕЕ у јавним зградама, посебно о моделима финансирања и изградњи капацитета.

  Том приликом, федерални министар просторног уређења Јосип Мартић казао је да према прелиминарним резултатима пописа које тренутно проводи ово министарство, више од 4.000 објеката јавне намјене у Федерацији БиХ, што је више од 50 посто, захтијева имплементацију мјера енергетске учинковитости.

  Говорећи како се може остварити већа енергетска ефикасност у јавним објектима у ФБиХ министар је казао да ће Револвинг фонд омогућити провођење мјера енергетске ефикасности у јавним објектима у ФБиХ путем додјеле бесповратних средстава и бескаматних зајмова у будућности.

  Влада ФБиХ је успоставила Револвинг фонд као финансијски механизам с циљем прикупљања и управљања финансијским средствима, односно механизам за одрживо финансирање пројеката енергетске ефикасности у ФБиХ, посебно када су у питању јавни објекти, које ће у сарадњи с Федералним министарством финансија имплементирати Федерално министарство просторног уређења.

  - Средства овог фонда се користе за додјелу зајмова органима управе с подручја ФБиХ (федералним, кантоналним и градским/опћинским органима и јавним установама), у складу са одобреним програмом утрошка којег ће, на приједлог Федералног министарства просторног уређења, једном годишње донијети Влада  ФБиХ - појаснио је Мартић.

  Сматра да је енергетски учинковита обнова зграда у ФБиХ прилика за нове инвестиције и покретање масовних грађевинских радова кроз примјену нових материјала и технологија, те одрживу градњу.

  - Ово би за посљедицу имало упошљавање постојеће грађевинске оперативе и додатне радне снаге, што би свакако допринијело привредном развоју БиХ. Повећање енергетске учинковитости зграда резултирало би смањењем трошкова за енергију, како у јавним, тако и приватним буџетима, а све наведено допринијело би економском расту и убрзаном развоју БиХ - додао је министар Мартић.

  Кроз низ пројеката енергетска ефикасност се спроводи на подручју Федерације БиХ.

  Влада Федерације БиХ препознала је енергетску учинковитост као подршку одрживом економском развоју БиХ на путу ка ЕУ и стога је ушла у низ пројеката путем којих остварује тај циљ.

  - Између осталог, Босна и Херцеговина се обавезала да ће од 2024.године на годишњем нивоу обнављати три посто подне површине зграда које користе институције власти површине веће од 250 м². Кроз низ пројеката настојали смо указати на бенефите побољшања енергетске учинковитости у сектору јавних зграда и подржати развој скалабилних модела финансирања енергетске учинковитости. Захваљујући сарадњи с финансијским институцијама и организацијама попут Свјетске банке, КфW, УНДП, ГИЗ, УСАИД и Царитас Швицарске успјели смо провести бројне пројекте енергетске учинковитости у БиХ. Резултати остварени кроз пројекте Свјетске банке за енергетску учинковитост у БиХ (БЕЕП и Аддитионал Финанцинг фор БЕЕП) најбољи су примјер добре синергије између Министарства, пројектног тима и финансијера јер кроз инвестицију од 39.3 милиона КМ до сада је обновљено 80 јавних зграда укупне површине веће од 246.132 м². Тиме је креирано 1.963 зелених радних мјеста, те је побољшана угодност боравка за више од 476.500 корисника - нагласио је Мартић.

  Провођењем активности у оквиру БЕЕП пројекта очекује се смањење емисија ЦО2 од готово 9.000 тона годишње, док уштеде енергије на годишњој разини износе 29.5 милиона кWх.

  - Процјењује се да су зграде одговорне за 40 посто глобалне потрошње енергије и 33 посто емисије стакленичких плинова. Побољшање енергетске учинковитости неизоставан је дио енергетске политике и циљева одрживог развоја наше државе, а односи се првенствено на сигурност опскрбе, конкурентност и заштиту околиша. Кроз пројект БЕЕП смо значајно успјели повећати енергетске карактеристике овојнице постојећих зграда, подићи ниво ефикасности система гријања, хлађења и вентилације, затим повећати ефикасност расвјете и других потрошача електричне енергије, те допринијети рационалнијем управљању енергијом успостављањем енергетског менаџмента – истакао је Мартић, наводећи досадашње остварене резултате на пољу енергетске ефикасности јавних зграда.

  Закључци конференције бит ће искориштени за креирање стимулирајућег окружења за енергетску ефикасност у сектору јавних зграда.