Министар Мартић посјетио Врхбосанско богословно сјемениште

 • 25.07.2022.
 • Министар Мартић посјетио Врхбосанско богословно сјемениште

  Федерални министар просторног уређења Јосип Мартић посјетио је данас Врхбосанско богословно сјемениште у Сарајеву гдје га је примио ректор Зденко Спајић. Повод посјете је потписивање уговора којим су осигурана средства од 70.000 КМ за реализацију пројекта „Замјена прозора и обнова фасаде на источном крилу националног споменика културе „Грађевинска цјелина – Црква св. Ћирила и Метода с Богословијом у Сарајеву“.

  - Посљењих тједана интензивно потписујем уговоре о суфинанцирању различитих пројеката на подручју Федерације БиХ, а посебно ме радује што сам данас тим поводом у Врхбосанском богословном сјеменишту. Наиме, из Прорачуна ФБиХ је путем јавног позива Федералног министарства издвојено 70.000 КМ за наставак радова на замјени прозора и обнови фасаде Сјеменишта, чија је једина санација била 1980-их година -  поручио је министар Мартић који је обишао зграду Сјеменишта у пратњи свог помоћника Здравка Буљете и ректора Зденка Спајића.

  Ректор Спајић је истакнуо је да ће реализацијом овог пројекта бити остварен још један корак у заштити националног споменика који представља једну од најљепших зграда у Сарајеву.

  - Очување културне баштине спада у један од приоритета Католичке цркве у овој земљи и сретни смо да нас у томе подржавају и представници власти - казао је Спајић.

  Зграда Врхбосанског богословног сјеменишта у Сарајеву грађена је у раздобљу од 1892. до 1896. године по пројекту Јосипа пл. Ванцаша, а њезин градитељ био је Иван Холз. Објект је 2011. године проглашен националним спомеником Босне и Херцеговине, саопћило је Федерално министарство просторног уређења.