Ministar Martić posjetio Vrhbosansko bogoslovno sjemenište

 • 25.07.2022.
 • Ministar Martić posjetio Vrhbosansko bogoslovno sjemenište

  Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić posjetio je danas Vrhbosansko bogoslovno sjemenište u Sarajevu gdje ga je primio rektor Zdenko Spajić. Povod posjete je potpisivanje ugovora kojim su osigurana sredstva od 70.000 KM za realizaciju projekta „Zamjena prozora i obnova fasade na istočnom krilu nacionalnog spomenika kulture „Građevinska cjelina – Crkva sv. Ćirila i Metoda s Bogoslovijom u Sarajevu“.

  - Posljenjih tjedana intenzivno potpisujem ugovore o sufinanciranju različitih projekata na području Federacije BiH, a posebno me raduje što sam danas tim povodom u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu. Naime, iz Proračuna FBiH je putem javnog poziva Federalnog ministarstva izdvojeno 70.000 KM za nastavak radova na zamjeni prozora i obnovi fasade Sjemeništa, čija je jedina sanacija bila 1980-ih godina -  poručio je ministar Martić koji je obišao zgradu Sjemeništa u pratnji svog pomoćnika Zdravka Buljete i rektora Zdenka Spajića.

  Rektor Spajić je istaknuo je da će realizacijom ovog projekta biti ostvaren još jedan korak u zaštiti nacionalnog spomenika koji predstavlja jednu od najljepših zgrada u Sarajevu.

  - Očuvanje kulturne baštine spada u jedan od prioriteta Katoličke crkve u ovoj zemlji i sretni smo da nas u tome podržavaju i predstavnici vlasti - kazao je Spajić.

  Zgrada Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu građena je u razdoblju od 1892. do 1896. godine po projektu Josipa pl. Vancaša, a njezin graditelj bio je Ivan Holz. Objekt je 2011. godine proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, saopćilo je Federalno ministarstvo prostornog uređenja.