БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Федерација Босне и Херцеговине

Влада Федерације Босне и Херцеговине

Министар Локмић на обиљежавању годишњице погибије Несиба Малкића

  • 25.10.2024.
  • Министар Локмић на обиљежавању годишњице погибије Несиба Малкића

    Федерални министар за питања бораца и инвалида одбрамбено-ослободилачког рата Неџад Локмић присуствовао је обиљежавању 31. годишњице погибије хероја ослободилачког рата Несиба Малкића и његових сабораца из 210. Витешке бригаде.

     

    У саопћењу Федералног министарства за питања бораца и инвалида одбрамбено-ослободилачког рата наводи се да је Несиб Малкић био вођа 210. брдске бригаде, те да његов ратни пут укључује многе битке. Додају да је Малкић био познат по својој храбрости, стратегији и посвећености, те да је његово водство инспирисало многе војнике.

     

    Из Министарства наводе да су 25. октобра 1993. године, приликом командантског извиђања, Малкић и неколико официра погинули од артиљеријске ватре. Малкић je posthumno одликован „Златним љиљаном“ и Орденом хероја ослободилачког рата.

     

    Министар Локмић нагласио је важност очувања сјећања на херојство Малкића и његових сабораца, те истакнуо да се њихово наслијеђе треба преносити будућим генерацијама.

     

    - Њихова храброст и жртва оставили су неизбрисив траг у нашој колективној свијести и подстичу нас да се боримо за праведну и слободну домовину. Вјечно ћемо памтити Несиба Малкића и све босанске хероје. Њихово ратно јунаштво било је и остат ће заувијек узор генерацијама које долазе и које имају свету обавезу да наставе чувати нашу непокориву домовину. Несиб Малкић један је од најбољих синова које је наша домовина имала. Нека је вјечни рахмет свим нашим племенитим шехидима – рекао је министар Локмић.

     

    Цвијеће је положено на Централном спомен обиљежју и бисти Несиба Малкића, те одржана Свечана академија у Живиницама, саопћено је из Федералног министарства за питања бораца и инвалида одбрамбено-ослободилачког рата.