Ministar Lokmić na obilježavanju godišnjice pogibije Nesiba Malkića

  • 25.10.2024.
  • Ministar Lokmić na obilježavanju godišnjice pogibije Nesiba Malkića

    Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić prisustvovao je obilježavanju 31. godišnjice pogibije heroja oslobodilačkog rata Nesiba Malkića i njegovih saboraca iz 210. Viteške brigade.

     

    U saopćenju Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata navodi se da je Nesib Malkić bio vođa 210. brdske brigade, te da njegov ratni put uključuje mnoge bitke. Dodaju da je Malkić bio poznat po svojoj hrabrosti, strategiji i posvećenosti, te da je njegovo vodstvo inspirisalo mnoge vojnike.

     

    Iz Ministarstva navode da su 25. oktobra 1993. godine, prilikom komandantskog izviđanja, Malkić i nekoliko oficira poginuli od artiljerijske vatre. Malkić je posthumno odlikovan „Zlatnim ljiljanom“ i Ordenom heroja oslobodilačkog rata.

     

    Ministar Lokmić naglasio je važnost očuvanja sjećanja na herojstvo Malkića i njegovih saboraca, te istaknuo da se njihovo naslijeđe treba prenositi budućim generacijama.

     

    - Njihova hrabrost i žrtva ostavili su neizbrisiv trag u našoj kolektivnoj svijesti i podstiču nas da se borimo za pravednu i slobodnu domovinu. Vječno ćemo pamtiti Nesiba Malkića i sve bosanske heroje. Njihovo ratno junaštvo bilo je i ostat će zauvijek uzor generacijama koje dolaze i koje imaju svetu obavezu da nastave čuvati našu nepokorivu domovinu. Nesib Malkić jedan je od najboljih sinova koje je naša domovina imala. Neka je vječni rahmet svim našim plemenitim šehidima – rekao je ministar Lokmić.

     

    Cvijeće je položeno na Centralnom spomen obilježju i bisti Nesiba Malkića, te održana Svečana akademija u Živinicama, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.