Министар Џиндић: До 22. аугуста наћи рјешења за заштиту грађана од посљедица поскупљења гаса

 • 22.07.2022.
 • Министар Џиндић: До 22. аугуста наћи рјешења за заштиту грађана од посљедица поскупљења гаса

  Федерални министар енергије, рударства и индустрије Нермин Џиндић данас је у сједишту Владе ФБиХ у Сарајеву одржао састанак с представницима власти и надлежних јавних предузећа Кантона Сарајево с циљем доношења рјешења на заштити грађана од посљедица поскупљења гаса, изазваног глобалним дешавањима у Европи и свијету.

  - Било је пуно тема о којима смо данас разговарали. Финални је закључак да ћемо до 22. аугуста изанализирати све ове теме које смо прошли и предложити, с једне и с друге стране, моделе како да помогнемо, кроз вид субвенционирања, грађанима ово повећање цијене плина. На повећање цијене плина утицала је цијена нафте и свих енергената, која је у наглом порасту. Други проблем је лош однос еура наспрам долара што је додатно повећало ову цијену - казао је министар Џиндић након састанка.

  Изразио је увјерење да ће до 22. аугуста заједничким снагама доћи до рјешења како помоћи грађанима, те их на тај начин охрабрити да не прелазе на неке друге енергенте јер би то лоше утицало на квалитет зрака, а самим тим и квалитет живота у Кантону Сарајево.

  На састанку је разговарано и о дугу који Сарајевогас има према БХ гасу, а који износи 41,3 милиона КМ.

  - Напоменули смо да је Влада ФБиХ путем трансфера нижим нивоима власти Кантону Сарајево додијелила 36 милиона КМ, од укупно 200 милиона КМ намјењених кантонима. Такођер смо разговарали да имамо неплаћену фактуру из 2021. године. Стога смо се договорили да буде извршена корекција на обје уредбе, на нивоу Кантона и Федерације, како би добили могућност да се у периодима када имамо поремећај на тржишту цијена може интервенисати - истакао је Џиндић.

  На данашњем састанку је истакнут и проблем планирања потрошње с обзиром да је то веома битно за континуитет у снабдијевању.

  - Задужили смо једног кантоналног и једног федералног директора предузећа да се ураде додатни магацини за складиштење до три милиона кубика плина на двије локације, Кладањ и Бутиле, како би могли рјешавати проблеме који се дешавају у зимским мјесецима када имамо велике минусе у Кантону Сарајево - навео је Џиндић.

  Премијер Кантона Сарајево Един Форто нагласио је да ова поскупљења која су нас задесила требају добити адекватан одговор са свих нивоа власти.

  - Постоје два правца дјеловања која ће бити оперативна наредних мјесеци. Једно је сигурност испоруке у најтежим данима на најнижим температурама, а друго је сама цијена и чињеница да је ово удар на сва кућанства која користе било енергију преко даљинског гријања преко Топлана, било да директно купују плин. То је велики удар на кућанство. За оба ова проблема припремит ћемо заједничке кораке које ћемо дискутовати на сљедећем састанку у аугусту. Влада КС ће хитно засједати и почети разраду планова за нову реалност у којој се налазимо - рекао је Форто.

  Састанку су присуствовали директорица Енергоинвеста Бисера Хаџиаљевић, директорица БХ-Гаса Нихада Гламоч, те представници Министарства комуналне привреде, инфраструктуре, просторног уређења, грађења и заштите околиша Кантона Сарајево, Сарајевогаса и Топлана.

  Након састанка министар Џиндић се осврнуо и на струју наводећи да је ресорно министарство припремило приједлог одлуке за субвенционирање цијене електричне енергије за социјално најугроженије категорије.

  - Ту одлуку смо урадили и послали на мишљења. На наредној сједници Владе већ ћемо предложити одлуку да од 1. јула, наредних пет мјесеци, субвенционирамо потрошњу цијене електричне енергије за социјално угрожену категорију са 20 КМ по рачуну - додао је министар  Џиндић.