Ministar Džindić: Do 22. augusta naći rješenja za zaštitu građana od posljedica poskupljenja gasa

 • 22.07.2022.
 • Ministar Džindić: Do 22. augusta naći rješenja za zaštitu građana od posljedica poskupljenja gasa

  Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas je u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu održao sastanak s predstavnicima vlasti i nadležnih javnih preduzeća Kantona Sarajevo s ciljem donošenja rješenja na zaštiti građana od posljedica poskupljenja gasa, izazvanog globalnim dešavanjima u Evropi i svijetu.

  - Bilo je puno tema o kojima smo danas razgovarali. Finalni je zaključak da ćemo do 22. augusta izanalizirati sve ove teme koje smo prošli i predložiti, s jedne i s druge strane, modele kako da pomognemo, kroz vid subvencioniranja, građanima ovo povećanje cijene plina. Na povećanje cijene plina uticala je cijena nafte i svih energenata, koja je u naglom porastu. Drugi problem je loš odnos eura naspram dolara što je dodatno povećalo ovu cijenu - kazao je ministar Džindić nakon sastanka.

  Izrazio je uvjerenje da će do 22. augusta zajedničkim snagama doći do rješenja kako pomoći građanima, te ih na taj način ohrabriti da ne prelaze na neke druge energente jer bi to loše uticalo na kvalitet zraka, a samim tim i kvalitet života u Kantonu Sarajevo.

  Na sastanku je razgovarano i o dugu koji Sarajevogas ima prema BH gasu, a koji iznosi 41,3 miliona KM.

  - Napomenuli smo da je Vlada FBiH putem transfera nižim nivoima vlasti Kantonu Sarajevo dodijelila 36 miliona KM, od ukupno 200 miliona KM namjenjenih kantonima. Također smo razgovarali da imamo neplaćenu fakturu iz 2021. godine. Stoga smo se dogovorili da bude izvršena korekcija na obje uredbe, na nivou Kantona i Federacije, kako bi dobili mogućnost da se u periodima kada imamo poremećaj na tržištu cijena može intervenisati - istakao je Džindić.

  Na današnjem sastanku je istaknut i problem planiranja potrošnje s obzirom da je to veoma bitno za kontinuitet u snabdijevanju.

  - Zadužili smo jednog kantonalnog i jednog federalnog direktora preduzeća da se urade dodatni magacini za skladištenje do tri miliona kubika plina na dvije lokacije, Kladanj i Butile, kako bi mogli rješavati probleme koji se dešavaju u zimskim mjesecima kada imamo velike minuse u Kantonu Sarajevo - naveo je Džindić.

  Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto naglasio je da ova poskupljenja koja su nas zadesila trebaju dobiti adekvatan odgovor sa svih nivoa vlasti.

  - Postoje dva pravca djelovanja koja će biti operativna narednih mjeseci. Jedno je sigurnost isporuke u najtežim danima na najnižim temperaturama, a drugo je sama cijena i činjenica da je ovo udar na sva kućanstva koja koriste bilo energiju preko daljinskog grijanja preko Toplana, bilo da direktno kupuju plin. To je veliki udar na kućanstvo. Za oba ova problema pripremit ćemo zajedničke korake koje ćemo diskutovati na sljedećem sastanku u augustu. Vlada KS će hitno zasjedati i početi razradu planova za novu realnost u kojoj se nalazimo - rekao je Forto.

  Sastanku su prisustvovali direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević, direktorica BH-Gasa Nihada Glamoč, te predstavnici Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Sarajevogasa i Toplana.

  Nakon sastanka ministar Džindić se osvrnuo i na struju navodeći da je resorno ministarstvo pripremilo prijedlog odluke za subvencioniranje cijene električne energije za socijalno najugroženije kategorije.

  - Tu odluku smo uradili i poslali na mišljenja. Na narednoj sjednici Vlade već ćemo predložiti odluku da od 1. jula, narednih pet mjeseci, subvencioniramo potrošnju cijene električne energije za socijalno ugroženu kategoriju sa 20 KM po računu - dodao je ministar  Džindić.