Министар Дрљача уприличио пријем поводом Mеђународног дана особа са инвалидитетом

 • 02.12.2022.
 • Министар Дрљача уприличио пријем поводом Mеђународног дана особа са инвалидитетом

  Замјеник премијера ФБиХ и федерални министар рада и социјалне политике Веско Дрљача данас је у Федералном министарству уприличио пријем за представнике репрезентативних удружења и организација особа са инвалидитетом, поводом Међународног дана особа са инвалидитетом који се обиљежава 3. децембра.

  Овом приликом истакнуто је како је у протеклом периоду урађено много посла на системском рјешавању положаја и права особа са инвалидитетом, а посебан допринос дало је усвајање Закона о организацијама и репрезентативним организацијама особа са инвалидитетом и цивилних жртава рата, као и израда подзаконских аката важних за проведбу тог прописа, саопћено је из Министарства.

  - Разлог зашто оволико пажње посвећујемо баш овом пропису је тај што до сада није постојао законски основ за веома важно и сложено питање финансирања основне дјелатности репрезентативних организација, додјелу и правдање средстава. Имали смо такво стање да је велики број организација основан управо због остваривања шансе да аплицирају на додјелу буџетских средстава, а да при томе нису остваривали ни основну функцију и улогу због које је њихово оснивање предвиђено. Усвајањем овог прописа, организације су добиле више мотивације да се ангажују и раде на питањима за која се и оснивају, а институције тако сада имају јасне партнере у креирању политика и рјешења у области инвалидитета - изјавио је министар Дрљача.

  Како се наводи у саопћењу Министарства, током пријема је истакнут и значај доношења закона о  јединственим   начелима  и оквиру  материјалне  подршке  особама  са инвалидитетом, који је тренутно у форми нацрта. Наглашена је интенција тог прописа да се унаприједи положај особа са инвалидитетом у друштву и њихова материјална заштита, а између осталог, предвиђа се да основица за призната права не буде фиксна као што је то до сада био случај, него да се она усклађује са просјеком плате у Федерацији БиХ.

  Значајним је наведено и предстојеће доношење закона о заштити цивилних жртава рата у ФБиХ, а у чијој изради је кроз јавну расправу учествовала и заинтересована популација. Констатовано је, такођер, да је примјеном Правилника о јединственим критеријима и правилима поступка медицинског вјештачења здравственог стања, отклоњена  дискриминација код утврђивања настанка инвалидитета, јер се оно сада цијени једнако за све особе са инвалидитетом, а не по узроку и начину настанка као што је раније била пракса.

  -Министарство је током ове године предложило и усвојило више системских прописа који уређују социјалну политику, те се надам да ће се оваква позитивна пракса наставити и у будућности. Такођер, фокус је био на запошљавању особа са инвалидитетом. Када је у питању њихово економско оснаживање и излазак на отворено тржиште рада или покретање сопственог бизниса, учињен је можда мали, али ипак значајан корак, захваљујући активностима Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом ФБиХ, те пројектима покренутим и подржаним од домаћих и иностраних невладиних организација, као и преданом раду самих учесника у том процесу. Свјесни смо да је ово сложен и дуготрајан процес који укључује много ресора, труда и залагања свих нивоа власти. Међутим, обавеза свих нас је омогућити достојанствен живот особама са инвалидитетом, пружити им услуге које осигуравају њихово судјеловање на тржишту рада и у друштву, те радно окружење прилагођено њиховим потребама - рекао је Дрљача.

  Представници удружења захвалили су министру Дрљачи на дугогодишњој сарадњи с циљем побољшања положаја и права особа са инвалидитетом у Федерацији БиХ, уручивши и пригодну захвалницу, саопћено је из Федералног министарства рада и социјалне политике.