Министар Делић учествовао на УНДП радионици “Уклањање препрека за учешће жена на тржишту рада и развој женског подузетништва у БиХ“

 • 31.05.2023.
 • Министар Делић учествовао на УНДП радионици “Уклањање препрека за учешће жена на тржишту рада и развој женског подузетништва у БиХ“

  Федерални министар рада и социјалне политике Аднан Делић учествовао је као панелиста на радионици о теми “Уклањање препрека за учешће жена на тржишту рада и развој женског подузетништва у Босни и Херцеговини” у организацији Развојног програма Уједињених нација (УНДП), а у оквиру Пројекта “Форум жена за развој”.

  То приликом министар је говорио о ресорним програмим, међу којима је посебно издвојио оснивање породичног фонда којим ће се објединити сви видови подршке и накнада у области социјалне заштите породице и ђеце, израду Стратегије демографског развоја ФБиХ као основног алата за креирање популационих програма, те израду социјалних карата ФБиХ као основног алата за креирање квалитетних и мјерљивих програма подршке и помоћи у области социјалне заштите, као и програме запошљавања теже запошљивих категорија, међу којима се жене посебно истичу.

  -На евиденцији Завода за запошљавање ФБиХ, према посљедњим статистикама имамо 283.000 незапослених особа, али да ли је то доиста стварно стање у овом тренутку тешко је рећи. Није тајна да на евиденцији незапослених имамо и оне који нису активни тражиоци посла јер су већ негђе запослени, да ли у сивој зони овђе или негђе вани на тржиштима, док се на евиденцији воде због здравственог осигурања. Наш је план радити опсежну реформу Завода и служби за запошљавање и већ смо спремили преднацрт закона о посредовању у запошљавању и социјалној сигурности незапослених који нам је предувјет да кренемо у ову реформу одвајања активних од пасивних тражилаца посла и коначно реалне слике у области незапослености. Ипак, када су у питању жене, према свим званичним и незваничним показатељима, велики број њих јесу стварно незапослене и углавном у категорији тешко запошљивих, односно дуже од пет година налазе се на евиденцији и углавном је то средња стручна спрема која треба различите едукације и преквалификације како би развиле вјештине које тражи тржиште дигиталног стољећа - ријечи су министра Делића на данашњем панелу.

  Истакао је као проблем ниско плаћених послова који нису прихватљиви кад се укалкулишу сви трошкови који настају по домаћинство од тренутка кад жена излази на тржиште рада, почев од чувања ђеце, до превоза у школе, продужене боравке за млађе основце, бриге о кућним, неплаћеним пословима и сличном. Министар сматра да је то све демотивирајуће и обесхрабрујуће за жене  у случају да рихвате послове који не могу покрити минимум трошкова насталих њеним заснивањем радног односа.

  -Због свега наведеног ми рјешење видимо у преквалификацијама, додатним едукацијама и оспособљавањима за тржиште рада и због тога је једна од првих наших активности у Министарству била разговор са Свјетском банком о наставку, односно другој фази пројекта запошљавања који фокус има управо на женама из категорије обесхрабрених, односно теже запошљивих категорија. Треба имати на уму да у женама имамо огроман људски потенцијал који може допринијети укупном друштвено – економском развоју, посебно на пољу услужних ђелатности које су већ извјесно вријеме код нас дефицитарне, али с недовољно обученог кадра. Услужне ђелатности имају тред раста у цијелом свијету и плате у том сектору расту, тако да је то сигурно једно од рјешења које треба имати у виду код креирања програма едукација и преквалификација - додао је министар.

  Навео је и да је данашњи политички дијалог који организује УНДП једна од важних платформи које требају постати редовна пракса, те да очекује сарадњу са УНДП, УН Њомен БиХ, УНПФА, УСАИД-ом и свим другим релевантним организацијама с којима су већ обављени прелиминарни разговори о моделима подршке социјално рањивим категоријам, саопћено је из Федералног министарства рада и социјалне политике.