Министар Делић у Унско-санском кантону: Подржат ћемо оснивање сервисног центра и у Бихаћу

 • 29.09.2023.
 • Министар Делић у Унско-санском кантону: Подржат ћемо оснивање сервисног центра и у Бихаћу

  Федерални министар рада и социјалне политике Аднан Делић састао се јутрос с градоначелником Бихаћа Елведином Седићем и директором Центра за социјални рад Сенадом Тутићем.

  Састанак је уприличен у оквиру дводневне радне посјете министра Делића Унско - санском кантону, током које ће данас бити одржана и прва конституирајућа сједница Министарске координације за област социјалне политике у ФБиХ, те посјета сигурној кући Жене с Уне.

  Како је саопћено из Федералног министарства рада и социјалне политике, на састанку се разговарало о отвореним питањима из области социјалне заштите. Између осталог о положају и потребама особа са инвалидитетом, подршци пројектима у локалним заједницама кроз оснивање дневних и сервисних центара за подршку дјеци и породицама с дјецом са инвалидитетом. Такођер, разговарало се и о оснивању алиментационог фонда, који ће ово министарство препознати у оквиру Породичног фонда, те јачању капацитета центара за социјални рад и побољшању положаја социјалних радника и помажућих професија, што је министар Делић већ покренуо кроз дијалог са синдикатима и другим релевантним актерима.

  Представници Града Бихаћа изразили су потребу за отварањем дневних и сервисних центара кроз које би побољшали положај и квалитет живота, како дјеце с тешкоћама у развоју, тако и њихових породица.

  Министар Делић обећао је подршку оснивању ових центара, те навео да услуге из области социјалне заштите, обзиром да су комплексне и подијељене по различитим нивоима надлежности, треба настојати хармонизирати, ускладити и финансирати са свих нивоима надлежности. Ово је сигуран модел за дугорочност и одрживост, посебно нематеријалних услуга какве су дневни и сервисни центри подршке, саопћено је из Федералног министарства рада и социјалне политике.