Ministar Delić u Unsko-sanskom kantonu: Podržat ćemo osnivanje servisnog centra i u Bihaću

 • 29.09.2023.
 • Ministar Delić u Unsko-sanskom kantonu: Podržat ćemo osnivanje servisnog centra i u Bihaću

  Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sastao se jutros s gradonačelnikom Bihaća Elvedinom Sedićem i direktorom Centra za socijalni rad Senadom Tutićem.

  Sastanak je upriličen u okviru dvodnevne radne posjete ministra Delića Unsko - sanskom kantonu, tokom koje će danas biti održana i prva konstituirajuća sjednica Ministarske koordinacije za oblast socijalne politike u FBiH, te posjeta sigurnoj kući Žene s Une.

  Kako je saopćeno iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, na sastanku se razgovaralo o otvorenim pitanjima iz oblasti socijalne zaštite. Između ostalog o položaju i potrebama osoba sa invaliditetom, podršci projektima u lokalnim zajednicama kroz osnivanje dnevnih i servisnih centara za podršku djeci i porodicama s djecom sa invaliditetom. Također, razgovaralo se i o osnivanju alimentacionog fonda, koji će ovo ministarstvo prepoznati u okviru Porodičnog fonda, te jačanju kapaciteta centara za socijalni rad i poboljšanju položaja socijalnih radnika i pomažućih profesija, što je ministar Delić već pokrenuo kroz dijalog sa sindikatima i drugim relevantnim akterima.

  Predstavnici Grada Bihaća izrazili su potrebu za otvaranjem dnevnih i servisnih centara kroz koje bi poboljšali položaj i kvalitet života, kako djece s teškoćama u razvoju, tako i njihovih porodica.

  Ministar Delić obećao je podršku osnivanju ovih centara, te naveo da usluge iz oblasti socijalne zaštite, obzirom da su kompleksne i podijeljene po različitim nivoima nadležnosti, treba nastojati harmonizirati, uskladiti i finansirati sa svih nivoima nadležnosti. Ovo je siguran model za dugoročnost i održivost, posebno nematerijalnih usluga kakve su dnevni i servisni centri podrške, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.