Министар Делић током посјете сигурним кућама у Тузли и Зеници обећао радити на системском рјешавању њиховог финансирања

 • 26.05.2023.
 • Министар Делић током посјете сигурним кућама у Тузли и Зеници обећао радити на системском рјешавању њиховог финансирања

  Федерални министар рада и социјалну политику Аднан Делић посјетио је сигурне куће Виве жене у Тузли и Медица у Зеници.

   

  Заједнички изазов с којима се сусрећу ове двије сигурне куће је осигурање неопходних средстава за несметано збрињавање жртава насиља у породици. Како су истакле обје директорице, међународне организације финансирају све пројекте, осим збрињавања жртава насиља за које се сматра да је обавеза сваке државе.

   

  У Федерацији БиХ активно је пет сигурних кућа у пет кантона, а законом је предвиђено да се финансирају са ентитеског и кантоналних нивоа. Тај систем финансирања није дефинисан текућим трансферима, а Федерално министарство рада и социјалне политике суфинансира збрињавање жртава насиља кроз јавни позив који је тренутно отворен, а укупни износ предвиђен за ову намјену је 500.000 КМ у овој години.

   

  Министар Делић исказао је разумијевање за ово, те казао да ће Министарство ове године све учинити да средства планирана за јавни позив за сигурне куће буду у цјелости реализирана, а да ће се за сљедећу годину радити на изналажењу бољег модела суфинансирања збрињавања жртава насиља у сигурним кућама.

   

  - Насиље је озбиљан проблем нашег друштва с трендом сталног раста, а сигурне куће су једине које нуде социјалну услугу збрињавања жртава насиља коју би, у правилу, морала покривати држава. Ми ту услугу немамо ријешену институционално због чега ћемо кроз коректан партнерски однос са овим организацијама настојати преузети дио своје одговорности и обезбиједити системско финансирање збрињавања жртава насиља. То је најмање што можемо и требамо учинити - рекао је министар Делић, саопћено је из Федералног министарства рада и социјалне политике.