Ministar Delić tokom posjete sigurnim kućama u Tuzli i Zenici obećao raditi na sistemskom rješavanju njihovog finansiranja

 • 26.05.2023.
 • Ministar Delić tokom posjete sigurnim kućama u Tuzli i Zenici obećao raditi na sistemskom rješavanju njihovog finansiranja

  Federalni ministar rada i socijalnu politiku Adnan Delić posjetio je sigurne kuće Vive žene u Tuzli i Medica u Zenici.

   

  Zajednički izazov s kojima se susreću ove dvije sigurne kuće je osiguranje neophodnih sredstava za nesmetano zbrinjavanje žrtava nasilja u porodici. Kako su istakle obje direktorice, međunarodne organizacije finansiraju sve projekte, osim zbrinjavanja žrtava nasilja za koje se smatra da je obaveza svake države.

   

  U Federaciji BiH aktivno je pet sigurnih kuća u pet kantona, a zakonom je predviđeno da se finansiraju sa entiteskog i kantonalnih nivoa. Taj sistem finansiranja nije definisan tekućim transferima, a Federalno ministarstvo rada i socijalne politike sufinansira zbrinjavanje žrtava nasilja kroz javni poziv koji je trenutno otvoren, a ukupni iznos predviđen za ovu namjenu je 500.000 KM u ovoj godini.

   

  Ministar Delić iskazao je razumijevanje za ovo, te kazao da će Ministarstvo ove godine sve učiniti da sredstva planirana za javni poziv za sigurne kuće budu u cjelosti realizirana, a da će se za sljedeću godinu raditi na iznalaženju boljeg modela sufinansiranja zbrinjavanja žrtava nasilja u sigurnim kućama.

   

  - Nasilje je ozbiljan problem našeg društva s trendom stalnog rasta, a sigurne kuće su jedine koje nude socijalnu uslugu zbrinjavanja žrtava nasilja koju bi, u pravilu, morala pokrivati država. Mi tu uslugu nemamo riješenu institucionalno zbog čega ćemo kroz korektan partnerski odnos sa ovim organizacijama nastojati preuzeti dio svoje odgovornosti i obezbijediti sistemsko finansiranje zbrinjavanja žrtava nasilja. To je najmanje što možemo i trebamo učiniti - rekao je ministar Delić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.