Министар Делић: Припремљене измјене и допуне Закона о материјалној подршци породицама с дјецом

 • 19.04.2024.
 • Министар Делић: Припремљене измјене и допуне Закона о материјалној подршци породицама с дјецом

  Федерално министарство рада и социјалне политике припремило је измјене и допуне Закона о материјалној подршци породицама с дјецом. Измјене обухватају 10 чланова и усмјерене су на унапрјеђење постојећих законских рјешења и рјешавање проблема у проведби закона. Међу кључним измјенама су редефинирање појма породице, прецизирање обрачуна прихода по члану породице умјесто по члану заједничког домаћинства, те признавање права на дјечији додатак дјеци обољелој од малигних болести без обзира на приходе њихових породица. Ове измјене су важне јер промовишу социјалну правду и осигуравају додатну подршку најрањивијим члановима друштва, саопћено је из овог министарства.

   

  Такођер, предложене су и додатне рестриктивне мјере како би се сузбиле злоупотребе, посебно у приватном сектору.

   

  - Имајући у виду да се у пракси појавио проблем прибављања ажурних података о приходима чланова заједничког домаћинства, посебно из порезних евиденција, оцијењено је потребним постојећи модел обрачуна прихода јасније прецизирати и учинити флексибилнијим на начин да се исти не обрачунава за чланове заједничког домаћинства, него за чланове породице. Надаље, одређена унапрјеђења тренутног законског рјешења у погледу обрачуна прихода предвиђена су одредбом којом је утврђено да се приликом обрачуна прихода у обзир не узимају приходи остварени током мјесеца који је непосредно претходио мјесецу у којему је поднесен захтјев за остваривање права. Тиме је превазиђен проблем немогућности надлежних порезних институција да доставе толико ажурне податке што значајно утиче на временску динамику рјешавања поднесених захтјева за остваривање права чиме, у коначници, долази до незадовољства странака и повећаног броја притужби на рад центара за социјални рад и општинских служби социјалне заштите - појаснио је федерални министар рада и социјалне политике Аднан Делић.

   

  Додају и дај је додан нови став којим је прописана обавеза да се за чланове породице који приходе остварују у иностранству подаци о њиховим примањима прибављају од надлежних институција земље у којима се ти приходи остварују, како би на све начине омогућили праведнију расподјелу средстава предвиђених по основу овог закона.

   

  Такођер из Министарства наводе да се измјене Закона односе и на утврђивање прихода који се узимају у обзир приликом обрачуна при чему су из прихода искључена примања по основу прописа о заштити лица са инвалидитетом чиме је ова одредба учињена социјално правичнијом у односу на постојећу.

   

  Како би се избјегла ревизија рјешења по истеку трајања права од 12 мјесеци у измјене је унесено и продужење трајања права на дјечији додатак до навршене 18. године живота дјетета.

   

  - Ове измјене имају за циљ поједноставити поступак обнове тиме што ће надлежни центри и службе ове провјере радити по службеној дужности у предвиђеним периодима током трајања права, без потребе да родитељи сваке године изнова подносе захтјеве за обнове рјешења. Овај приступ олакшава странкама и институцијама и смањује административно оптерећење - појаснио је министар Делић.

   

  Предложене измјене регулишу и поступање институција с захтјевима који су поднесени прије ступања на снагу нових законских одредби, осигуравајући једноставну транзицију и континуирану подршку дјеце и породица у складу са новим прописима, саопћено је из Федералног министарства рада и социјалне политике.