Министар Делић посјетио Фрањевачки самостан: Разговарано о пројектима подршке старим особама

 • 11.12.2023.
 • Министар Делић посјетио Фрањевачки самостан: Разговарано о пројектима подршке старим особама

  Федерални министар рада и социјалне политике Аднан Делић посјетио је Фрањевачки самостан на Бистрику у Сарајеву, гдје је с домаћинима разговарао о њиховим програмима које реализују у заједници. 

  Из Федералног министарства рада и социјалне политике је саопћено да су сарајевски фрањевци један од примјера како цивилни сектор пружа услуге у заједници које систем није препознао и подржао. Сарајевски фрањевци су првенствено орјентисани на помоћ старим особама и програмима међугенерацијске солидарности. 

  Осим јавне кухиње, фрањевци су кроз своје удружење „Срце за ближње“ покренули пројекте помоћи старијима, волонтерске пројекте у којима учествују млади и старији, који у складу са својим могућностима могу бити корисни друштву и у трећој животној доби. 

  Из Министарства наводе да је један од таквих пројеката „Помоћ у кући“ којем је циљ не само помоћи старим особама којима је помоћ у кући потребна, већ и активирати заједницу како би се створило окружење у којем ни једна старија особа није заборављена, напуштена или препуштена сама себи. 

  Пројекат нуди волонтирање свима, а реализује се на подручју опћина Стари Град, Центар, Ново Сарајево, Нови Град, Илиџа и Илијаш.

  На овај начин, наведено је у саопћењу Министарства, његује се и развија програм солидарности с вршњацима у потреби за људском подршком и дружење у заједници. 

  Министар Делић је казао да ће овакве програме ресорно министарство препознати и подржати у Закону о социјалним услугама.

  - Надам се да ћемо градити систем у којем владин и цивилни сектор раде заједно, а не једни поред других, јер само тако можемо градити систем који ће моћи одговорити изазовима који нам долазе у сусрет – рекао је министар Делић.

  Федерални министар је истакао да ће потреба за програмима за старије особе све више расти с обзиром да статистике показују да смо друштво које убрзано стари, те да немамо развијен системски одговор помоћи и подршке овој популацији, саопћено је из Федералног министарства рада и социјалне политике.