Ministar Delić posjetio Franjevački samostan: Razgovarano o projektima podrške starim osobama

 • 11.12.2023.
 • Ministar Delić posjetio Franjevački samostan: Razgovarano o projektima podrške starim osobama

  Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić posjetio je Franjevački samostan na Bistriku u Sarajevu, gdje je s domaćinima razgovarao o njihovim programima koje realizuju u zajednici. 

  Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike je saopćeno da su sarajevski franjevci jedan od primjera kako civilni sektor pruža usluge u zajednici koje sistem nije prepoznao i podržao. Sarajevski franjevci su prvenstveno orjentisani na pomoć starim osobama i programima međugeneracijske solidarnosti. 

  Osim javne kuhinje, franjevci su kroz svoje udruženje „Srce za bližnje“ pokrenuli projekte pomoći starijima, volonterske projekte u kojima učestvuju mladi i stariji, koji u skladu sa svojim mogućnostima mogu biti korisni društvu i u trećoj životnoj dobi. 

  Iz Ministarstva navode da je jedan od takvih projekata „Pomoć u kući“ kojem je cilj ne samo pomoći starim osobama kojima je pomoć u kući potrebna, već i aktivirati zajednicu kako bi se stvorilo okruženje u kojem ni jedna starija osoba nije zaboravljena, napuštena ili prepuštena sama sebi. 

  Projekat nudi volontiranje svima, a realizuje se na području općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža i Ilijaš.

  Na ovaj način, navedeno je u saopćenju Ministarstva, njeguje se i razvija program solidarnosti s vršnjacima u potrebi za ljudskom podrškom i druženje u zajednici. 

  Ministar Delić je kazao da će ovakve programe resorno ministarstvo prepoznati i podržati u Zakonu o socijalnim uslugama.

  - Nadam se da ćemo graditi sistem u kojem vladin i civilni sektor rade zajedno, a ne jedni pored drugih, jer samo tako možemo graditi sistem koji će moći odgovoriti izazovima koji nam dolaze u susret – rekao je ministar Delić.

  Federalni ministar je istakao da će potreba za programima za starije osobe sve više rasti s obzirom da statistike pokazuju da smo društvo koje ubrzano stari, te da nemamo razvijen sistemski odgovor pomoći i podrške ovoj populaciji, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.