Министар Делић Дан дјетета обиљежио са дјецом и родитељима у Центру за рани раст и развој

 • 20.11.2023.
 • Министар Делић Дан дјетета обиљежио са дјецом и родитељима у Центру за рани раст и развој

  Федерални министар рада и социјалне политике Аднан Делић посјетио је данас, поводом обиљежавања 20. новембра Дана д‌јетета, Центар за рани раст и развој који д‌јелује у оквиру СОС д‌јечијих села у Сарајеву.

  Из Федералног министарства рада и социјалне политике је саопћено да је овом посјетом симболично обиљежен Дан д‌јетета, али и указано на важност праћења д‌јеце у раној доби, њиховог развоја и подршке породицама с д‌јецом потешкоћама у развоју. 

  Министар Делић се, наведено је у саопћењу Министарства, дружио са д‌јецом и родитељима из заједнице и алтернативне бриге, те истакао важност постојања и д‌јеловања центара за рани раст и развој. Нагласио је и да се БиХ још увијек суочава са бројним изазовима када је ријеч о раном откривању потешкоћа у развоју и адекватним интервенцијама. Такођер, додао је да неке од препрека у остваривању пуног развоја у раном д‌јетињству укључују недостатак ресурса, као и низак ниво информисаности о доступним услугама међу најрањивијим категоријама становништва. 

  - Управо из овог разлога, евидентна је потреба за јачањем постојећег Центра за рани раст и развој и успостављањем додатних центара у Федерацији БиХ, како бисмо осигурали одрживе и квалитетне услуге инклузивног развоја у раном д‌јетињству, нарочито за угрожене и друштвено искључене породице с д‌јецом и д‌јецу која не иду у вртиће – рекао је министар Делић. 

  Из Министарства напомињу да су успостава система ране детекције и интервенције за д‌јецу у ризику и с развојним потешкоћама, као и стручна подршка породицама с д‌јецом у заједници препознати у Стратегији развоја система социјалне и д‌јечије заштите у ФБиХ и Закону о социјалним услугама, који су у припреми. 

  - Сви наши приоритети и сва наша настојања увијек су у интересу д‌јеце и наставит ћемо улагати додатне напоре за стварање формалног амбијента и свих потребних увјета за здрав раст и развој д‌јеце у ФБиХ - додао је министар Делић.

  Директор програма СОС Д‌јечије село Сарајево Аднан Аликадић казао је како у Центру годишње услуге добије више од 300 д‌јеце и више од 150 родитеља.

  - На групни и индивидуални рад д‌јеца долазе веома радо. Радимо дуже од десет година, а никада нисмо објавили позив. Родитељи са д‌јецом долазе по препоруци пријатеља, комшија, оних који су већ корисници наших услуга. Сретни смо да нас је опћина Нови Град препознала као стабилне партнере и надамо се да ћемо услуге Центра убудуће проширити и на друге локалне заједнице - казао је Аликадић.

  Овом приликом, саопћено је из Министарства, министар Делић се осврнуо и на тренутно стање у Гази подсјетивши да се тамо свакодневно крше права д‌јетета, и то без икаквих санкција и одговара свијета који то гледа. 

  - Данас је Дан д‌јетета и уз све што радимо и што покушавамо урадити како бисмо осигурали здраво и сретно окружење за одрастање наше д‌јеце не могу, а да не осјећам немир због онога што се дешава д‌јеци у Гази. Тамо убијају д‌јецу док једу, док се играју. Убијају их на спавању. Убијају их у болничким собама. Д‌јеца Газе су гладна, без воде и основних увјета за живот, а друштво овог модерног свијета демократије и заштите људских права све то гледа и не реагује. Чак не реагује ни на убијање упосленика међународних д‌јечијих организација који своје животе остављају у рушевинама Газе. Ово је пад цивилизацијских вриједности који нико и ништа не може оправдати. Нама ово посебно тешко пада, јер ми смо д‌јеца рата, ми смо убијање живјели пуне четири године и зато патњу д‌јеце у Гази доживљавамо не само као људску патњу, већ и као властиту – казао је министар Делић, саопћено је из Федералног министарства рада и социјалне политике.