Ministar Delić Dan djeteta obilježio sa djecom i roditeljima u Centru za rani rast i razvoj

 • 20.11.2023.
 • Ministar Delić Dan djeteta obilježio sa djecom i roditeljima u Centru za rani rast i razvoj

  Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić posjetio je danas, povodom obilježavanja 20. novembra Dana djeteta, Centar za rani rast i razvoj koji djeluje u okviru SOS dječijih sela u Sarajevu.

  Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike je saopćeno da je ovom posjetom simbolično obilježen Dan djeteta, ali i ukazano na važnost praćenja djece u ranoj dobi, njihovog razvoja i podrške porodicama s djecom poteškoćama u razvoju. 

  Ministar Delić se, navedeno je u saopćenju Ministarstva, družio sa djecom i roditeljima iz zajednice i alternativne brige, te istakao važnost postojanja i djelovanja centara za rani rast i razvoj. Naglasio je i da se BiH još uvijek suočava sa brojnim izazovima kada je riječ o ranom otkrivanju poteškoća u razvoju i adekvatnim intervencijama. Također, dodao je da neke od prepreka u ostvarivanju punog razvoja u ranom djetinjstvu uključuju nedostatak resursa, kao i nizak nivo informisanosti o dostupnim uslugama među najranjivijim kategorijama stanovništva. 

  - Upravo iz ovog razloga, evidentna je potreba za jačanjem postojećeg Centra za rani rast i razvoj i uspostavljanjem dodatnih centara u Federaciji BiH, kako bismo osigurali održive i kvalitetne usluge inkluzivnog razvoja u ranom djetinjstvu, naročito za ugrožene i društveno isključene porodice s djecom i djecu koja ne idu u vrtiće – rekao je ministar Delić. 

  Iz Ministarstva napominju da su uspostava sistema rane detekcije i intervencije za djecu u riziku i s razvojnim poteškoćama, kao i stručna podrška porodicama s djecom u zajednici prepoznati u Strategiji razvoja sistema socijalne i dječije zaštite u FBiH i Zakonu o socijalnim uslugama, koji su u pripremi. 

  - Svi naši prioriteti i sva naša nastojanja uvijek su u interesu djece i nastavit ćemo ulagati dodatne napore za stvaranje formalnog ambijenta i svih potrebnih uvjeta za zdrav rast i razvoj djece u FBiH - dodao je ministar Delić.

  Direktor programa SOS Dječije selo Sarajevo Adnan Alikadić kazao je kako u Centru godišnje usluge dobije više od 300 djece i više od 150 roditelja.

  - Na grupni i individualni rad djeca dolaze veoma rado. Radimo duže od deset godina, a nikada nismo objavili poziv. Roditelji sa djecom dolaze po preporuci prijatelja, komšija, onih koji su već korisnici naših usluga. Sretni smo da nas je općina Novi Grad prepoznala kao stabilne partnere i nadamo se da ćemo usluge Centra ubuduće proširiti i na druge lokalne zajednice - kazao je Alikadić.

  Ovom prilikom, saopćeno je iz Ministarstva, ministar Delić se osvrnuo i na trenutno stanje u Gazi podsjetivši da se tamo svakodnevno krše prava djeteta, i to bez ikakvih sankcija i odgovara svijeta koji to gleda. 

  - Danas je Dan djeteta i uz sve što radimo i što pokušavamo uraditi kako bismo osigurali zdravo i sretno okruženje za odrastanje naše djece ne mogu, a da ne osjećam nemir zbog onoga što se dešava djeci u Gazi. Tamo ubijaju djecu dok jedu, dok se igraju. Ubijaju ih na spavanju. Ubijaju ih u bolničkim sobama. Djeca Gaze su gladna, bez vode i osnovnih uvjeta za život, a društvo ovog modernog svijeta demokratije i zaštite ljudskih prava sve to gleda i ne reaguje. Čak ne reaguje ni na ubijanje uposlenika međunarodnih dječijih organizacija koji svoje živote ostavljaju u ruševinama Gaze. Ovo je pad civilizacijskih vrijednosti koji niko i ništa ne može opravdati. Nama ovo posebno teško pada, jer mi smo djeca rata, mi smo ubijanje živjeli pune četiri godine i zato patnju djece u Gazi doživljavamo ne samo kao ljudsku patnju, već i kao vlastitu – kazao je ministar Delić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.