Министар Дедић на “Данима поља кукуруза“ у Бихаћу, у овој години из Федералног буџета 16,1 милиона КМ за биљну производњу

 • 13.09.2022.
 • Министар Дедић на “Данима поља кукуруза“ у Бихаћу, у овој години из Федералног буџета 16,1 милиона КМ за биљну производњу

  Федерални министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Шемсудин Дедић присуствовао је данас манифестацији “Дани поља кукуруза“ у Бихаћу као једној од централних манифестација у Федерацији Босне и Херцеговине у овој области. 

  Током ове манифестације шест сјеменских кућа презентирало је 27 хибрида кукуруза нове селекције које би у будућности пољопривредни произвођачи могли користити на својим пољима овисно о производњи кукуруза у зрну или производњи силажног кукуруза.

  Огледна поља кукуруза била су прилика да пољопривредни произвођачи на лицу мјеста разговарају с представницима компанија које се баве производњом, селекцијом и продајом сјемена, те добију информације о могућностима нових хибрида кукуруза.

  Тако су пољопривредним произвођачима своје производе представили БЦ Институт из Загреба (Република Хрватска), Осијечки институт из Осијека (Република Хрватска), Институт Нови Сад из Новог Сада (Република Србија), Сјеменска кућа Сyнгента из Безела (Швицарска), те америчке компаније Пионеер и  ДЕКАЛБ.

  Данашњој манифестацији, поред излагача и пољопривредних произвођача, присуствовали су и представници федералног удружења пољопривредника, пољопривредних факултета, опћинских и кантоналних пољопривредних служби, те гости из БиХ и иностранства.

  Федерално министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства у 2021. години издвојило је више од 11 милиона КМ за биљну производњу, а пољопривредним произвођачима из Унско-санског кантона исплатило новчане подршке у износу од 1.053.565,34 КМ. У овогодишњем буџету планирана је подршка за биљну производњу у износу од 16.165.000 КМ.

  Организатори данашње манифестације изразили су задовољство подршкама које је Федерално министарство пољопривреде реализирало у току претходне године, као и планираним повећањем подршки у овој години, саопћено је из Федералног министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства.