Ministar Dedić na “Danima polja kukuruza“ u Bihaću, u ovoj godini iz Federalnog budžeta 16,1 miliona KM za biljnu proizvodnju

 • 13.09.2022.
 • Ministar Dedić na “Danima polja kukuruza“ u Bihaću, u ovoj godini iz Federalnog budžeta 16,1 miliona KM za biljnu proizvodnju

  Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić prisustvovao je danas manifestaciji “Dani polja kukuruza“ u Bihaću kao jednoj od centralnih manifestacija u Federaciji Bosne i Hercegovine u ovoj oblasti. 

  Tokom ove manifestacije šest sjemenskih kuća prezentiralo je 27 hibrida kukuruza nove selekcije koje bi u budućnosti poljoprivredni proizvođači mogli koristiti na svojim poljima ovisno o proizvodnji kukuruza u zrnu ili proizvodnji silažnog kukuruza.

  Ogledna polja kukuruza bila su prilika da poljoprivredni proizvođači na licu mjesta razgovaraju s predstavnicima kompanija koje se bave proizvodnjom, selekcijom i prodajom sjemena, te dobiju informacije o mogućnostima novih hibrida kukuruza.

  Tako su poljoprivrednim proizvođačima svoje proizvode predstavili BC Institut iz Zagreba (Republika Hrvatska), Osiječki institut iz Osijeka (Republika Hrvatska), Institut Novi Sad iz Novog Sada (Republika Srbija), Sjemenska kuća Syngenta iz Bezela (Švicarska), te američke kompanije Pioneer i  DEKALB.

  Današnjoj manifestaciji, pored izlagača i poljoprivrednih proizvođača, prisustvovali su i predstavnici federalnog udruženja poljoprivrednika, poljoprivrednih fakulteta, općinskih i kantonalnih poljoprivrednih službi, te gosti iz BiH i inostranstva.

  Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u 2021. godini izdvojilo je više od 11 miliona KM za biljnu proizvodnju, a poljoprivrednim proizvođačima iz Unsko-sanskog kantona isplatilo novčane podrške u iznosu od 1.053.565,34 KM. U ovogodišnjem budžetu planirana je podrška za biljnu proizvodnju u iznosu od 16.165.000 KM.

  Organizatori današnje manifestacije izrazili su zadovoljstvo podrškama koje je Federalno ministarstvo poljoprivrede realiziralo u toku prethodne godine, kao i planiranim povećanjem podrški u ovoj godini, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.