Из Федералне управе за инспекцијске послове (ФУЗИП) достављају препоруке Федералног министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства и Федералног ветеринарског инспектората ФУЗИП-а за куповину и клање животиња поводом предстојећег Курбан-бајрама. Препоруке имају за циљ смањење ризика по здравље људи и животиња, као и по околиш. Један од циљева је и заштита, превасходно, домаћих произвођача.
Препоручено је да се куповина животиња настоји обавити само код познатих и поузданих произвођача, да животиња/курбан мора бити здрава, што прије свега подразумијева добру конституцију и кондицију, а у погледу присутних болести, сигурност и дијагностичку испитаност, посебно с аспекта бруцелозе.
Из Управе апелују на све оне који су у могућности извршити исламску вјерску обавезу клања дозвољених животиња да се упознају с прописаним увјетима које животиња мора испуњавати са аспекта Закона о ветеринарству у БиХ и Закона о ветеринарству ФБиХ, као и свим поџаконским актима. То подразумијева и да је животиња прописно означена ушном маркицом, потом да посједује пасош за говеда и свједоџбу о здравственом стању животиња са уписаном ушном маркицом као доказом да је над истом проведено прописано испитивање.
Такођер, из ФУЗИП-а напомињу, да је клање животиња чије ће месо бити намијењено исхрани људи путем јавне потрошње допуштено само у одобреним и регистрованим клаоницама. Обавеза је да се такво клање обави у једној од клаоница које испуњавају прописане ветеринарско-здравствене услове, доступне на сљедеће линку, јер се на тај начин обезбјеђује ветеринарско-здравствени преглед, а истовремено се рјешава и проблем нуспроизвода и отпада након клања (https://fmpvs.gov.ba/abp-aw/).
Клање здравих животиња у домаћинству, поручују из ФУЗИП-а, треба обављати само у случају када исто није организовано и тада, у складу с могућностима, треба настојати обезбиједити ветеринарско-здравствени преглед животиње прије клања, те трупа и органа након клања.
Уколико за то не постоји могућност, а постоји сумња у стање трупа и органа након клања, потребно је затражити стручно мишљење ветеринара или ветеринарског инспектора, као и обавезно насолити кожице и чувати их на хладном. Остале нуспроизводе клања (цријева, рогови и слично, а посебно крв и крв заједно са површинским слојем земље гђе се обавило клање) треба закопати на мјесту које нема поџемних вода на дубини већој од 0,6 метара испод површине земље, у јаму обложену пвц фолијом.
Током и након клања треба обезбиједити чисте тканине и дезинфекционо средство за дезинфекцију руку, ножева и површина, а посебно дезинсекционо средство (отопина живог или гашеног креча, дрвног луга и слично) за дезинфекцију манипулативних површина тла.
ФУЗИП упозорава правна лица која користе месо курбана у својству донације да исто могу користити само уколико такво месо прати ветеринарски документ о здравственој исправности.
Међу препорукама, а кад је у питању опћа хигијена, је и та да треба темељито прати руке током обреда клања курбана, те користити дезинфекцијска средстава.
Такођер истичу да Федерално министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства, с циљем заштите здравља људи и животиња, путем својих програма континуирано ради на јачању дијагностичких капацитета ветеринарских лабораторија и ветеринарских станица које могу у овом тренутку да пруже услугу дијагностичког испитивања узорака животиња као и дијагностичког испитивања гравидности животиња. Посебно, јер се у задње вријеме све више као курбани узимају женске животиње, а све с циљем смањења могућности клања гравидних животиња.
Федерална управа за инспекцијске послове ће и ове године у предстојећем периоду, а и непосредно након Курбан-бајрама, вршити појачане инспекцијске наџоре над прометом животиња и производа животињског поријекла, саопћено је из ФУЗИП-а.