ФУЗИП: Одржан састанак федералних и кантоналних инспектора за област рада и заштите на раду

 • 28.09.2022.
 • ФУЗИП: Одржан састанак федералних и кантоналних инспектора за област рада и заштите на раду

  Из Федералне управе за инспекцијске послове саопћено је да је у сједишту ове управе у Сарајеву, на позив главног федералног инспектора рада Жељка Коштре, одржан састанак с главним инспекторима и инспекторима рада за области радних односа и заштите на раду из осам кантоналних управа за инспекцијске послове и ресорних министарстава из Херцеговачко-неретванског и Средњобосанског кантона.

   

  Састанак је сазван с циљем разматрања и усаглашавања ставова, те размјене мишљења и искустава у примјени прописа у области радних односа (непријављени рад, поступак пријема у радни однос, поштивање радног времена, итд.) и заштите на раду, а већи дио дискусије је посвећен размјени мишљења и пракси у смислу отклањања дилема везаних за провођење новог Закона о заштити на раду.

   

  У области заштите на раду, посебно је истакнута потреба да федерални инспектори за ову област, у сарадњи с надлежним кантоналним инспекторима, интензивирају надзоре на градилиштима, гдје су повреде на раду најчешће завршавале смртним исходом. Такођер, договорен је наставак активности на сарадњи свих инспектора за област заштите на раду у Федерацији БиХ када је у питању проведба закона, а прије свега израда акта о процјени ризика, као и реализација препорука ресорног министарства.

   

  Када је ријеч о области рада и радних односа, истакнуто је да су најизраженија питања с којима се инспектори суочавају на терену кршење права из радног односа, односно неажурног вођења евиденција о радном времену радника, избјегавање евидентирања сати прековременог рада од стране послодаваца и учестала појава непријављивања радника, које је, ипак, у протеклим годинама значајно умањено. Разматрана је и могућност начина усаглашавања уредби о поступку пријема у радни однос у јавном сектору, које у појединим питањима различито регулишу овај поступак у Федерацији БиХ и у кантонима. 

   

  - Нарочито смо задовољни и захвални што су се састанку одазвале наше колегице и колеге, инспекотори за радне односе и заштиту на раду из свих 10 кантона. Евидентно је да у ФБиХ постоји потреба за редовним савјетовањем и размјеном искустава и пракси инспекцијских органа, те успостављање сарадње с Федералним министарством рада и социјалне политике, како би се дошло до квалитетне разраде и тумачења законских и проведбених аката, односно уједначавања пракси на терену – рекао је инспектор Коштро.

   

  Састанку су присуствовали представници кантоналних управа за инспекцијске послове Унско-санског, Посавског, Тузланског, Зеничко-добојског, Босанско-подрињског, Западно-херцеговачког, Кантона Сарајево и Кантона 10, те инспектори из Министарства привреде Средњобосанског кантона и Министарства здравства, рада и социјалне скрби Херцеговачко-неретванског кантона, саопћено је из Федералне управе за инспекцијске послове.