FUZIP: Održan sastanak federalnih i kantonalnih inspektora za oblast rada i zaštite na radu

 • 28.09.2022.
 • FUZIP: Održan sastanak federalnih i kantonalnih inspektora za oblast rada i zaštite na radu

  Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove saopćeno je da je u sjedištu ove uprave u Sarajevu, na poziv glavnog federalnog inspektora rada Željka Koštre, održan sastanak s glavnim inspektorima i inspektorima rada za oblasti radnih odnosa i zaštite na radu iz osam kantonalnih uprava za inspekcijske poslove i resornih ministarstava iz Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona.

   

  Sastanak je sazvan s ciljem razmatranja i usaglašavanja stavova, te razmjene mišljenja i iskustava u primjeni propisa u oblasti radnih odnosa (neprijavljeni rad, postupak prijema u radni odnos, poštivanje radnog vremena, itd.) i zaštite na radu, a veći dio diskusije je posvećen razmjeni mišljenja i praksi u smislu otklanjanja dilema vezanih za provođenje novog Zakona o zaštiti na radu.

   

  U oblasti zaštite na radu, posebno je istaknuta potreba da federalni inspektori za ovu oblast, u saradnji s nadležnim kantonalnim inspektorima, intenziviraju nadzore na gradilištima, gdje su povrede na radu najčešće završavale smrtnim ishodom. Također, dogovoren je nastavak aktivnosti na saradnji svih inspektora za oblast zaštite na radu u Federaciji BiH kada je u pitanju provedba zakona, a prije svega izrada akta o procjeni rizika, kao i realizacija preporuka resornog ministarstva.

   

  Kada je riječ o oblasti rada i radnih odnosa, istaknuto je da su najizraženija pitanja s kojima se inspektori suočavaju na terenu kršenje prava iz radnog odnosa, odnosno neažurnog vođenja evidencija o radnom vremenu radnika, izbjegavanje evidentiranja sati prekovremenog rada od strane poslodavaca i učestala pojava neprijavljivanja radnika, koje je, ipak, u proteklim godinama značajno umanjeno. Razmatrana je i mogućnost načina usaglašavanja uredbi o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru, koje u pojedinim pitanjima različito regulišu ovaj postupak u Federaciji BiH i u kantonima. 

   

  - Naročito smo zadovoljni i zahvalni što su se sastanku odazvale naše kolegice i kolege, inspekotori za radne odnose i zaštitu na radu iz svih 10 kantona. Evidentno je da u FBiH postoji potreba za redovnim savjetovanjem i razmjenom iskustava i praksi inspekcijskih organa, te uspostavljanje saradnje s Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike, kako bi se došlo do kvalitetne razrade i tumačenja zakonskih i provedbenih akata, odnosno ujednačavanja praksi na terenu – rekao je inspektor Koštro.

   

  Sastanku su prisustvovali predstavnici kantonalnih uprava za inspekcijske poslove Unsko-sanskog, Posavskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog, Bosansko-podrinjskog, Zapadno-hercegovačkog, Kantona Sarajevo i Kantona 10, te inspektori iz Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona i Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanskog kantona, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.